Hlavní obsah

Sníh ve Španělsku, tornádo ve Francii, záplavy v Řecku. Počasí v Evropě blázní

Sníh ve Španělsku, pětimetrové vlny v Portugalsku, tornádo ve Francii, záplavy, které ohrožují Řecko. Počasí v Evropě ovlivňuje hluboká tlaková níže Philipp a současně tlaková výše Svenja, které blokují jakékoliv změny, píše server týdeníku Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Extrémy v Evropě: Vodní vír na Kanárských ostrovech, sníh ve Velké BritániiVideo: @alessandro_facoetti, AP

 
Článek

„Jak tlaková níže Philipp, tak tlaková výše Svenja jsou tak mohutné a stabilní, že nepřipustí jakoukoliv změnu charakteru počasí. Obě si mezi sebe Evropu rozdělily na poloviny, v nichž panuje diametrálně odlišné počasí,“ uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Tlaková níže Philipp ovlivňuje počasí od Britských ostrovů až po Pyrenejský poloostrov. Provází ji nejen intenzivní sněžení či déšť, ale také bouře a vichry. Ve Francii se od poloviny týdne potýkají na mnoha místech s tornády. V Normandii se objevila vodní smršť, další v Provence. Tornádo zpustošilo farmu ve Villeneuve-Loubet.

Ve Španělsku prší a ve vyšších polohách sněží, což je v tuto roční dobu víc než nezvyklé. Deštivo a větrno je také v Portugalsku. O víkendu by mělo na Pyrenejském poloostrově napršet až 50 litrů na metr čtvereční.

Intenzivně prší také na řeckých ostrovech, především na Krétě. Meteorologové očekávají, že o víkendu spadne až 100 litrů na metr čtvereční, což zvyšuje nebezpečí záplav a sesuvů půdy.

Vzhledem k tomu, že v současné době je ve vzduchu nad Evropou velké množství prachu ze Sahary, mluví se o tom, že v některých oblastech padá „krvavý déšť“. Zvláštní zabarvení srážek ale není obvykle pouhým okem viditelné.

Oblasti, které ovlivňuje tlaková výše Svenja se naopak těší ze slunečného počasí s vysokými teplotami a potýkají se se suchem. „Meteorologové minulý týden počítali s tím, že se počasí v Česku pokazí a celý tento týden mělo pršet a být chladno. Když jsme se dostali pod tlakovou výši Svenju, která je velmi mohutná a stabilní, na rozdíl od západní Evropy zde bylo slunečno a teplo,“ vysvětlila Honsová.

S kuriózní situací se podle jejích slov potýká Německo, které je rozdělené tak, že západ a severozápad ovlivňuje tlaková výše, takže tam prší a je chladno, a zbytek země je pod vlivem výše Svenja.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám