Hlavní obsah

Chceme řešení přijatelné pro obě strany, uvedlo Rusko ke kauze nemovitostí v Praze

Moskva
Aktualizováno

Rusko sdělilo českému velvyslanci, že chce jednat ohledně nemovitostí v České republice, které Rusko využívá, a najít řešení přijatelné pro obě strany. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Jádrem sporu je pronajímání těchto nemovitostí - česká média informovala, že velvyslanectví byty, jež by mělo využívat pro své diplomaty, pronajímá třetím osobám.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Náměstí Pod kaštany v Praze 6, kde sídlí Velvyslanectví Ruské federace.

Článek

Rusko už dříve s českým velvyslancem jednalo, stěžovalo si na nezdravou atmosféru, která se zintenzivňuje. „Dnes při pokračování předchozích jednání bylo sděleno českému velvyslanci v Moskvě Vítězslavu Pivoňkovi, že ruská strana má dál zájem najít řešení přijatelné pro obě strany,“ sdělilo v úterý  ministerstvo zahraničí. Není jasné, za jakých okolností mu to ruská diplomacie řekla, ČTK uvedla, že byl předvolán, TASS ne.

Ruské ministerstvo reagovalo na reportáže o sporných pronájmech nemovitostí patřících českému státu a využívaných na základě starých smluv Ruskou federací. Tyto zprávy označilo za umělý mediální rozruch, který eskaluje situaci: „Litujeme toho, že některá česká masmédia pokračují ve zvyšování napětí okolo řady nemovitých objektů v Praze využívaných ruskou stranou. Vypadá to, že se tímto tématem snaží zkalit atmosféru mezi našimi zeměmi.“

I české ministerstvo zahraničí si nedávno kvůli kauze předvolalo ruského velvyslance.

Deník N napsal, že velvyslanectví by byty mělo využívat pro své diplomaty, ale pronajímá je třetím osobám, což je v rozporu s mezivládními dohodami, na jejichž základě ruská ambasáda byty užívá. V pondělí pak odvysílala Česká televize reportáž o podivných praktikách při pronajímání bytů v těchto objektech.

Mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová uvedla, že status čtyř obytných domů projednávají experti obou stran a že si čeští partneři na jejich využívání nestěžovali. Rusko zahájilo jednání s českým velvyslancem na toto téma už 20. března.

Podle ČTK upozornilo, že jsou i spory ohledně českých nemovitostí v Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám