Hlavní obsah

V Londýně protestovaly statisíce lidí, chtějí nové referendum o brexitu

• Aktualizováno

Pochodu za uspořádání nového referenda o členství Británie v Evropské unii se v sobotu v centru Londýna podle Reuters a BBC zúčastnily statisíce lidí. Pochod organizovala skupina People's Vote.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Londýně protestují desítky tisíc lidí, chtějí nové referendum o brexituVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti - někteří v pestrých kostýmech a mnozí s vlajkami EU - se sešli u Hyde Parku, odkud hodlají společně pochodovat k parlamentu. Odpůrci brexitu se obávají poklesu životní úrovně a ekonomických ztrát po odchodu z EU, poznamenala agentura DPA.

Foto: Kirsty Wigglesworth, AP

Průvod se nese v barvách vlajky Evropské unie.

"Přišli jsme sem dnes, protože cítíme, že nám ukradli budoucnost. Je to naše generace, která bude muset žít s důsledky této pohromy," řekla Reuters osmnáctiletá Phoebe Pooleová. "Bude těžší sehnat práci. Už vidíme, že spousta velkých firem odchází. Dělám si o budoucnost starosti," dodala.

Foto: Kirsty Wigglesworth, AP

Demonstrantům nechybí kreativita.

Demonstranti z celé Británie

Dvě stovky autobusů byly předem zarezervovány, aby na pochod přivezly lidi z celé Británie. Jeden vyrazil ze Skotska už o páteční noci, jiný vyjel časně ráno z Cornwallu na západě Anglie. O odchodu z EU rozhodli Britové v referendu v červnu 2016 poměrně těsnou většinou hlasů: 17,4 milionu lidí - tedy 52 procent - hlasovalo pro brexit, 16,1 milionu (48 procent) si přálo zůstat v unii.

Foto: Kirsty Wigglesworth, AP

Účastníci chtějí za setrvání v EU ještě bojovat.

Od té doby odpůrci brexitu usilují o další referendum. Argumentují i tím, že při současných zmatcích a bezradnosti politiků by osud Británie opět měli vzít do rukou občané. Ani tři roky debat totiž nerozptýlily nejistotu, jak, kdy a zda vůbec Británie vystoupí z EU.

Během protestů překročila petice za setrvání v Evropské unii, která je umístěna na stránkách parlamentu, již čtyři miliony podpisů.

Premiérka Theresa Mayová získala ve čtvrtek v Bruselu na summitu EU odklad brexitu přinejmenším do 12. dubna, není však jisté, zda v příštích dnech přesvědčí poslance k podpoře hotové dohody s EU. V opačném případě hrozí Británii neřízený brexit. Mayová se opakovaně vyslovila proti opakování referenda, krize ohledně brexitu ale podle médií ohrožuje premiérčino setrvání v čele vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám