Hlavní obsah

Jsou to lži a urážky našeho prezidenta, odsoudilo Turecko Zemanovy výroky

– Ankara

Turecké ministerstvo zahraničí se v písemném prohlášení důrazně ohradilo proti výrokům českého prezidenta Miloše Zemana, že země je faktickým spojencem Islámského státu. Podle tamější diplomacie je země naopak příkladem toho, jak bojuje proti teroristickým organizacím a řeší problém s migrací, napsal server listu Hurriyet Dailynews.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Nepřijímáme a ostře odsuzujeme výroky českého prezidenta Miloše Zemana, které jsou plné lží a urážek vůči naší zemi a našemu prezidentovi,“ uvedl mluvčí ministerstva Hami Aksoy v prohlášení.

Zeman během úterní návštěvy Karlovarského kraje při diskusi s obyvateli obce Vintířov na Sokolovsku odpovídal na dotaz, proč Turecko útočí na Kurdy, kteří bojují s islamisty. Zeman uvedl, že je to proto, že Ankara je faktickým spojencem Islámského státu. Podle něj Turecko zprostředkovávalo některé logistické operace pro zásobování Islámského státu, jako vývoz ropy. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle Zemana vsadil na islamizaci země.

Co zaznělo na diskusi ve Vintířově
„Proč útočí (Turci) na Kurdy? No protože jsou faktickými spojenci Islámského státu,” řekl Zeman.
„To znamená, i když jsou členy Severoatlantické aliance (NATO) a hlásí se do Evropské unie - a tam je ovšem málo pravděpodobné, že budou přijati - tak existovaly informace o tom, že v době, kdy Islámský stát okupoval podstatnou část jak Sýrie, tak Iráku, bylo právě Turecko, které zprostředkovávalo některé logistické operace pro zásobování Islámského státu. Konkrétně například vývoz ropy a podobně,” prohlásil.
Podle něj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan „spíše vsadil na islamizaci Turecka”.

„Turecko přispívá k bezpečnosti Evropy a pokračuje ve svém boji proti různým teroristickým organizacím. Poskytuje současně příklad tím, že na svém území má  a stará se o nejvyšší počet uprchlíků na světě. Naše země neutralizovala kolem 4000 členů Islámského státu prostřednictvím operací prováděných s koalicí proti Islámskému státu,“ řekl Aksoy.

Současně zdůraznil, že obvinění, která vznesl prezident Zeman, nejsou v souladu s tradičním a spojeneckým vztahem mezi oběma zeměmi.

Turecko-kurdský konflikt

Některé kurdské organizace dlouhodobě bojují za osamostatnění oblastí v Turecku a okolních státech, které obývá kurdská menšina. Turecko je proti tomu - s kurdskou menšinou na svém území měly tamní bezpečnostní složky řadu krvavých konfliktů. I proto Ankara kurdské milice, které v Sýrii bojovaly s islamisty, označuje za teroristy.

Informace o spolupráci Turecka s Islámským státem se v minulosti skutečně objevily. Deník Cumhuriyet otiskl zhruba před čtyřmi lety fotografie nákladních vozů, které měly vézt zbraně určené pro radikální islamistické skupiny v Sýrii. Tehdejší šéfredaktor byl postaven před soud a hrozilo mu doživotí. Podařilo se mu ale utéci a žije v Německu.

Reportéři televizní stanice RT se dostali k dokumentům, s jejichž získáním jim pomohli Kurdové a které měly dokazovat obchodování mezi Tureckem a IS v syrském Kurdistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám