Hlavní obsah

Slovenské prezidentské volby poznamenala na úvod tragédie

Právo, ivi

Sobotní první kolo prezidentských voleb na Slovensku poznamenala na úvod tragédie. V obci Janice na jihu země zemřel před otevřením volební místnosti předseda tamní volební komise.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na Slovensku se otevřely volební místnosti a lidé si volí nového prezidenta.

Článek

„K této tragické události došlo v 6.30. Předseda komise nezemřel ve volební místnosti, ale v kanceláři obecního úřadu,“ řekla agentuře TASR starostka obce Marta Martinovicsová.

Zájem o volby je už od rána značný. Před některými volebními okrsky se tvořily fronty. Prezidentských voleb se může zúčastnit také 17500 prvovoličů. „Volím poprvé a přijel jsem kvůli tomu z Brna, kde studuji,“ říká Igor, který odevzdal svůj hlas v západoslovenské obci Kúty. Slováci v zahraničí volit nemohli a pokud chtěli hlasovat, museli přijet na Slovensko.

„Přiletěla jsem ve čtvrtek z Itálie, kde žiju. Navštívila jsem rodinu, v sobotu ráno jsem odevzdala hlas, a ještě dnes odpoledne mi to letí z vídeňského letiště Schwechat. Prezidentské volby považuji za důležité a neváhala jsem ani chviličku,“ uvedla Katarína z Bratislavy, která žije se svým italským přítelem v Turíně.

Kiska volil v Popradě

Současný prezident Andrej Kiska odevzdal svůj hlas společně s manželkou v Popradě. Vyslovil naději, že jeho nástupce bude pokračovat v boji za slušné a spravedlivé Slovensko.

„Volil jsem osobu, o níž jsem přesvědčen, že bude v tomto boji pokračovat,“ řekl Kiska. Za nejtěžší období v úřadě označil události kolem loňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. „Bylo to velmi smutné a náročné období pro naši zemi. Tisícovky lidí v ulicích ukázaly, jaké Slovensko chtějí - slušné a spravedlivé,“ dodal.

Tři favorité

O vstup do Prezidentského paláce má zájem 13 kandidátů, dvě ženy a 11 mužů. Průzkumy i politologové dávají největší šance trojici Zuzana Čaputová, Maroš Šefčovič a Štefan Harabin. Dva nejúspěšnější postoupí do druhého kola voleb, které se koná 30. března.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Kandidáti na slovenského prezidenta před poslední debatou. Zleva Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Štefan Harabin a Marian Kotleba,

Zuzana Čaputová (45) je vzděláním právnička a v minulosti se zviditelnila více než desetiletým úspěšným bojem proti skládce odpadu ve městě Pezinok. Slovenský nejvyšší soud v roce 2013 rozhodl, že skládka je nezákonná. Tento verdikt navazoval na rozhodnutí soudního dvora Evropské unie, který potvrdil právo veřejnosti na účast při rozhodování v záležitostech, které ovlivňují životní prostředí, co je závazné pro všechny členské státy unie. Za svou aktivitu byla Čaputová oceněna Goldmanovou enviromentální cenou. Je místopředsedkyní liberální mimoparlamentní strany Progresivní Slovensko. Čaputová se loni rozvedla, z manželství má dvě dcery. Jejím současným partnerem je hudebník a fotograf Peter Konečný. Žije v Pezinku.

Maroš Šefčovič (52) se narodil v Bratislavě, byl členem KSČ a vystudoval Moskevský státní institut mezinárodních vztahů. Od roku 1990 byl československým a po rozdělení federace slovenským diplomatem. V roce 2009 se stal členem Evropské komise odpovědným za vzdělání, odborní přípravu, kulturu a mládež. V posledním období byl místopředsedou Evropské komise pro energetickou unii. Na funkci prezidenta kandiduje s podporou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, ale není členem Směru. Je ženatý, má tři děti.

Štefan Harabin (61) se narodil v obci Ľubica na východním Slovensku. Byl členem KSČ. Vzděláním je právník, v roce 1991 se stal soudcem nejvyššího soudu a později jeho předsedou. V první vládě premiéra Roberta Fica (2006-2010) obsadil post ministra spravedlnosti. Tam ho nominovala Lidová strana HZDS Vladimíra Mečiara. Je podruhé ženatý, má čtyři děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám