Hlavní obsah

Za vraždy v židovském muzeu v Bruselu dostal útočník Nemmouche doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Mehdi Nemmouche, muž, který před téměř pěti lety zaútočil v Bruselu na židovské muzeum a zavraždil čtyři lidi, zůstane ve vězení do konce života. Na tomto verdiktu se v noci na úterý dohodla dvanáctičlenná porota, přiklonila se k požadavku prokuratury. Ta žádala doživotí, napsala agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník ze židovského muzea v Bruselu půjde na doživotí do vězeníVideo: Reuters

 
Článek

Jedním z hlavních důvodů, proč porota vynesla tento verdikt, byl fakt, že se Nemmouche nepřiznal a „absolutně nevyjádřil lítost vůči obětem, o kterých nikdy nemluvil“. Prokurátor ho předtím označil za nebezpečného psychopata.

Porotci tvrdili, že jeho útok byl promyšlený. Svědčily proti němu jasné důkazy, mezi nimiž byly zbraně nalezené při jeho dopadení, jedním z nich byl i kalašnikov zabalený ve vlajce Islámského státu či kamerové záběry z místa.

Foto: Yves Herman, Reuters

Před bruselským justičním palácem, kde se konal proces s útočníkem na židovské muzeum, panovala přísná bezpečnostní opatření.

Nemmouche během procesu nedal najevo žádné emoce. Během pondělního závěrečného líčení, když dostal příležitost vyjádřit se ke svému činu, se omezil pouze na vyjádření „život jde dál“.

Světové agentury připomínají, že muž je prvním, který jde do vězení za útok, jejž spáchal na území Evropy po návratu z bojů v organizaci Islámský stát v Sýrii.

Vraždy v muzeu 

Dnes třiatřicetiletý Nemmouche zastřelil v květnu 2014 ve vstupní hale židovského muzea v belgické metropoli dva izraelské turisty, dále Francouzku, která v muzeu pracovala jako dobrovolnice, a belgického zaměstnance muzea. Po útoku se mu podařilo uprchnout, ale po šesti dnech byl zadržen v jihofrancouzském přístavním městě Marseille. Francouzské úřady ho vydaly do Belgie v červenci 2014.

Foto: Stringer, Reuters

Kresba ze soudní síně z procesu s útočníkem Mehdi Nemmouchem (uprostřed). Fotografování bylo zakázáno.

Současně s Nemmouchem byl v noci na úterý odsouzen k 15 letům vězení také jeho komplic Nacer Bendrer. Útočníkovi pomohl obstarat zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám