Hlavní obsah

Církev ničila záznamy o sexuálním zneužívání, tvrdí německý kardinál

Vatikán

Církev zakrývala a tajila případy sexuálního zneužívání dětí a mladistvých, prohlásil německý kardinál Reinhard Marx v sobotu na summitu ve Vatikánu, který je věnován ochraně mladistvých v církvi. Marx také řekl, že oběti zneužívání byly umlčovány a církev nedodržovala postupy pro stíhání aktérů těchto činů.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Kardinal Reinhard Marx

Článek

Církevní představitelé podle jeho slov ničili dokumenty, které mohly usvědčit pachatele sexuálního zneužívání mladistvých duchovními, nebo takové svazky ani nezakládali.

„Svazky, které mohly zdokumentovat ty hrůzné činy a pojmenovat viníky, byly zničeny, nebo dokonce nebyly ani vytvořeny,“ řekl Marx. Církev nepřispěla „k naplnění svého poslání, ale naopak přispěla k 'zatemnění'“.

Vrcholné schůzky, která začala ve čtvrtek a potrvá až do neděle, se účastní asi 190 vysokých katolických hodnostářů. Vedení summitu by mělo vypracovat závěrečný text, který má sloužit jako obecné vodítko pro jednotlivé biskupské konference, jak postupovat, aby se případy zneužívání a krytí takových činů už neopakovaly.

Za Českou republiku se akce účastní kardinál Dominik Duka. Podle něj se probíraly také případy nepravdivých obvinění. „Falešná svědectví mohou obviněnému knězi připravit 'očistec na zemi',“ řekl Duka.

Reklama

Výběr článků

Načítám