Hlavní obsah

Český řidič, který v Irsku způsobil smrtelnou nehodu, dostal pokutu

Třiačtyřicetiletého českého řidiče, který v Irsku v roce 2015 způsobil smrtelnou dopravní nehodu, potrestal soud pokutou a zákazem řízení na sedm let. Podle soudce muž činu lituje a před jízdou nepil alkohol. O úterním rozsudku informovala místní média.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vlastimil Zachar, který od roku 2007 žije v Irsku, v srpnu 2015 svým nákladním autem Scania narazil u obce Castlebaldwin v hrabství Sligo do vozu zaměstnanců místní radnice, kteří u silnice pracovali na úklidu. Při nehodě jeden z nich, Padraig Noone, zemřel a dva byli vážně zraněni.

Soudce Francis Comerford odůvodnil poměrně mírný verdikt tím, že Zachara postihl mikrospánek. Původně byl jeho čin hodnocen jako usmrcení z nedbalosti.

Během vyšetřování se ukázalo, že Zachar si nepamatuje, co se stalo. Z předložených důkazů rovněž vyplynulo, že u řidiče bylo při lékařském vyšetření zjištěna spánková porucha, při které může dojít k nekontrolovanému usnutí.

Zachar projevil lítost a všem pozůstalým a poškozeným se omluvil a požádal je o odpuštění.

Podle rozsudku má do dvou let zaplatit pokutu 4000 eur (130 tisíc korun) a nesmí sedm let sednout za volant. Jeho obhájce uvedl, že Zachar pracoval jako řidič z povolání, ale tomuto zaměstnání se už věnovat nechce ani po uplynutí doby zákazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám