Hlavní obsah

Dánsko chystá svůj Alcatraz. Na ostrov umístí trestané cizince

Přísnější postih migrantů, kteří se dopustí trestného činu, plánuje Dánsko. Na konci loňského roku tamější parlament schválil plán na zřízení deportačního ostrova, kde by byli umístěni migranti, již se dopustili trestných činů a nemohou být z nejrůznějších důvodů vyhoštěni do svých domovských zemí, napsal server krone.at. Média píší o projektu jako o založení evropského Alcatrazu, ostře ho kritizuje opozice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dánsko chce umístit trestané cizince na ostrov Lindholm Video: Reuters

 
Článek

Středisko má být zřízeno v Baltském moři na ostrově Lindholm, který má plochu  pouhých 17 hektarů a je neobydlený. Od pevniny je vzdálen pouhé tři kilometry. Od roku 2021 by tam mělo pobývat až 125 cizinců, kteří po odpykání trestu nemohou být vypovězeni do země svého původu kvůli tomu, že jsou bez státní příslušnosti, nebo Dánsko nemá s jejich domovskou zemí uzavřenou příslušnou dohodu.

„Není to žádné vězení, ale dotyčný tam musí být i přes noc a denně se musí hlásit policii. Ostrov je to velmi klidný a nejsou tam žádné automobily,“ uvedl Peter Skaarup, člen vedení Dánské lidové strany.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Lindholm

Ostrov byl dosud veřejnosti nepřístupný a využíval se pro výzkum virů, které způsobují choroby, jako například nemoc šílených krav či prasečí mor.

„Tito lidé nejsou v Dánsku vítáni a musejí to pocítit,“ řekla dánská ministryně pro přistěhovalectví Inger Stojbergová na adresu budoucích obyvatel ostrova.

S plánem na vytvoření speciálního centra ale nejsou všichni Dánové spokojeni. Ostře protestuje nejen politická opozice, proti jsou i někteří obyvatelé. Před několika dny se uskutečnil protest obyvatel Kalvehave, malého přístavu poblíž ostrova Lindholm. „Tohle ohrožuje naše odlehlé oblasti. Kdo se postará o naši bezpečnost?“ ptají se někteří.

Proti zřízení centra protestovala také Organizace spojených národů. Lidskoprávní organizace hovoří o „nelidskosti“ vůči migrantům. „Lindholm je ostrov pro volné ptáky, ale ne pro lidi v klecích,“ tvrdí.

„Chceme, aby se tito lidé vrátili do své vlasti. Pokud to z nějakého důvodu nejde, je centrum nejlepší věc. Pokud se tito lidé dopouštějí trestné činnosti a páchají násilí, musíme učinit opatření,“ řekl Skaarup.

V Dánsku v roce 2015 žádalo o azyl 21 tisíc lidí, v roce 2017 to bylo už jen asi 3500 žádostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám