Hlavní obsah

Rusko se ujalo 27 dětí bojovníků Islámského státu z Iráku

Do Ruska bylo v neděli repatriováno 27 ruských dětí, jejichž matky jsou v Iráku zatčeny kvůli příslušnosti k Islámskému státu (IS). S odvoláním na ministerstvo pro krizové záležitosti o tom informovala agentura TASS. Otcové dětí padli v bojích IS v Iráku.

Foto: Novinky/Reuters

Bojovníci Islámského státu. Ilustrační foto

Článek

Letadlo s dětmi odletělo z Bagdádu a večer přistálo na letišti Ramenskoje u Moskvy. Podle mluvčí ministerstva jsou děti ve věku od čtyř do třinácti let a původem náležejí do desítky ruských oblastí.

Kreml na začátku roku oznámil, že v Iráku je 123 ruských dětí ze svazků teroristů a většině z nich ještě nebylo deset let. Třicet už bylo do Moskvy převezeno dříve.

Irák zadržené teroristy nebo lidi podezřelé ze spolupráce s nimi staví před vlastní soudy. Tamní zákon umožňuje zadrženým ponechat si u sebe děti, dokud potomkům nejsou tři roky. Později mají být předány příbuzným.

Do Ruska se vrátilo zatím asi sto dětí a žen, pocházejících většinou z Kavkazu. Ruská tajná služba před rokem odhadovala, že do ciziny odešlo z Ruska bojovat po boku teroristů až 4500 ruských občanů.

Irácké soudy vynesly za terorismus rozsudky smrti nad 300 lidmi, z nichž třetina byli cizinci. Stejné množství z těchto lidí dostalo doživotní tresty. Většina odsouzenců jsou Turci nebo lidé z bývalých republik Sovětského svazu.

V Iráku byl IS poražen v roce 2017, v Sýrii právě končí boj proti zbylým členům této organizace na východě země.

Reklama

Výběr článků

Načítám