Hlavní obsah

Kuciaka před vraždou sledovali, italská televize zveřejnila fotografie

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Italská televize Rai 1 zveřejnila v pátek fotografie, které dokazují, že slovenský investigativní novinář Ján Kuciak byl před zavražděním sledován. Tématu se věnuje italská novinářka se zaměřením na mafii Maria Grazia Mazzolová.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pietní shromáždění v centru Bratislavy

Článek

„Fotografie, které jsme získali, dokazují, že Ján Kuciak byl předtím, než ho v únoru 2018 zavraždili, sledován a špehován,“ uvedla italská novinářka ve své reportáži v televizi RAI.

Slovenský Denník N v této souvislosti napsal, že Kuciaka měl sledovat bývalý šéf kontrarozvědky Slovenské informační služby (SIS) Peter Tóth a při výpovědi na policii měl odevzdat i fotografie. Je na nich zachycený Kuciakův běžný život. Zachycen je například před domovskou redakcí Aktuality.sk nebo na zastávce autobusu.

Italská televize uvedla, že fotografie měli vrahové použít při plánovaní zločinu. Tóth měl Kuciaka sledovat na objednávku kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera. Investigativní novinář se ve svých článcích věnoval aktivitám známého podnikatele a Kočner mu měl v roce 2017 vyhrožovat. Tóth ve své výpovědi uvedl, že měl sledovat i další slovenské novináře.

Zatčeni byli čtyři lidé

Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta.

Loni v září byli v souvislosti s vraždou zadrženi tři muži a jedna žena. Střelcem měl být Tomáš Szabó, řidičem Miroslav Marček, zprostředkovatelem Zoltán Andruskó a objednavatelkou Alena Zsuzsová. Všichni byli obviněni z účasti na úkladné vraždě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám