Hlavní obsah

Němečtí pravicoví extremisté cvičili střelbu v Česku

– Berlín • Aktualizováno

Němečtí pravicoví extremisté se v posledních letech několikrát cvičili ve střelbě. Dělali to nejen v Německu, ale také v cizině. Podle sdělení spolkové vlády se cvičili v České republice a v Bulharsku, uvedl bulvární deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Podle německých médií neonacisté trénovali na českých střelnicích. Ilustrační foto

Článek

Německá vláda o tom informovala v odpovědi na dotaz Levice v Bundestagu. V odpovědi zaznělo, že v červnu 2018 předaly české úřady německé spolkové kriminální policii BKA „seznam německých občanů pobývajících v České republice“. Jeho součástí byly také „knihy návštěv na různých střelnicích“, kam se chodili neonacisté cvičit. Přesná místa nebyla uvedena.

Z odpovědi plyne, že spolková vláda ví o celkem dvanácti případech, kdy od prosince 2015 exponenti ultrapravice navštívili střelnice, uvedl Bild. Cílem výcviku bylo získat zkušenosti při ovládání střelné zbraně.

Česká policie spolupráci potvrdila, ale blíže nekomentovala. „Mohu uvést, že s německými kolegy náš útvar spolupracuje, nicméně více informací poskytovat nebudeme,” řekl Novinkám mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Neonacisté se nescházejí pouze v zahraničí. Podle údajů německé vlády zaznamenaly bezpečnostní složky od listopadu 2017 celkem pět podobných setkání také přímo v Německu. „Naprostá většina” těchto cvičení se odehrála na veřejných střelnicích.

V ČR cvičil i nechvalně známý neonacista

V České republice cvičil na střelnici i neonacista Stanley R. z Hesenska, který je mezi pěti neonacisty drženými od prosince ve vazbě po razii proti skupině Blood And Honour Divison Germany, uvedl list Frankfurter Rundschau.

Při raziích z 12. a 13. prosince 2018 byli nejen zadrženi vůdci skupiny, ale také množství CD a nášivek i propagačního materiálu. Stanley R. pohybující se léta na neonacistické scéně sice nepatřil k čelným postavám Blood And Honour, jejíž německá pobočka je zakázaná od roku 2000, ale vedl odštěpeneckou skupinu Combat 18, která představuje ozbrojené křídlo Blood And Honour.

V září 2017 speciální jednotka německé policie GSG9 zkontrolovala v Bavorsku dvanáct neonacistů z Combat 18 Germany, kteří se vraceli ze střeleb v České republice. Tehdy také zabavila menší množství munice.

Síť Blood And Honour existuje od osmdesátých let. Číslovka v názvu Combat 18 odkazuje na iniciály Adolfa Hitlera.

Reklama

Výběr článků

Načítám