Hlavní obsah

Hacker zveřejnil přísně tajná data německého kriminálního úřadu, policie dva roky nic netušila

Spolkový kriminální úřad (BKA), který vyšetřuje případ zveřejněných dat téměř tisícovky politiků a prominentních osob v Německu, se sám stal obětí zadrženého hackera Johannese S. Informaci přinesl server týdeníku Focus s odvoláním na informace z berlínských bezpečnostních kruhů.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dvacetiletý student z hesenského Hombergu před zhruba dvěma lety hacknul Spolkový kriminální úřad a na své vlastní stránce nullrouter.com zveřejnil interní telefonní čísla, důvěrné organizační plány a více než 100 interních e-mailových adres úřadu. Mezi postiženými byl například prezident BKA Holger Münch, jeho zástupce, vedoucí odborů a také přísně utajených jednotek boje proti organizovanému zločinu.

Z dosavadních výsledků vyšetřování vyplývá, že Johannes S. jednal z pomsty. V minulosti se cítil ponižován policejními akcemi.

Vedení policie zřejmě o hackerském útoku dlouho nic nevědělo. Vše zjistilo až 6. ledna, dva dny po zveřejnění telefonních čísel politiků. Tehdy jim svědek poslal prostřednictvím Twitteru zprávu o narušení stránek BKA.

Důkazy předal svědek

Svědek předal úřadu také dokument s mnoha důkazy, které vedly k dalším hackerským útokům Jonannese S. Současně jim poskytl program, s nímž měl útoky provádět. Ve středu mladého hackera vyslechli experti na kyberzločin z BKA.

Na internetu se do konce loňského roku objevily údaje celkem 994 osob zveřejňované přes jeden účet na Twitteru. Jsou mezi nimi politici všech parlamentních stran s výjimkou protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Postižena byla i kancléřka Angela Merkelová nebo prezident Frank-Walter Steinmeier.

Většinou byla zveřejněna telefonní čísla nebo jiné kontakty. Zhruba 50 případů je ale považováno za závažnější – týkají se publikování dalších osobních dat, fotografií nebo korespondence.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám