Hlavní obsah

Další potyčky v Paříži, žluté vesty opět vyšly do ulic

Paříž
Aktualizováno

Stoupenci protestního hnutí takzvaných žlutých vest dnes opět vyrazili do ulic a na silnice francouzských měst, aby demonstrovali proti vládě a politice prezidenta Emmanuela Macrona. Na třídě Champs-Elysées v centru Paříže byly už dopoledne stovky demonstrantů, informovala agentura AFP. Odpoledne už tu byly hlášeny první střety mezi protestujícími a pořádkovými silami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Další potyčky v Paříži, žluté vesty opět vyšly do ulicVideo: Reuters

 
Článek

Jen v Paříži podle policie demonstrovalo 3500 lidí a 24 osob bylo v hlavním městě zadrženo. Minulou sobotu ve Francii demonstrovalo asi 32 tisíc lidí.

Protesty pokračují i přesto, že prezident Macron na konci roku ohlásil ústupky. Přistoupil i na původní hlavní požadavek demonstrantů zrušit chystané zdanění pohonných hmot a slíbil opatření na zvýšení kupní síly a debatu o požadavcích demonstrantů.

Protestující se začali scházet v různých francouzských městech dopoledne při první mobilizaci v roce 2019. V Paříži demonstranti uskutečnili průvod mezi Champs-Élysées a Burzovním náměstím a část se vydala k Národnímu shromáždění.

Po poledni byly zaznamenány první potyčky mezi protestujícími a pořádkovými silami. Na nábřeží Seiny, poblíž pařížské radnice demonstranti podle AFP házeli předměty na policii, která odpověděla slzným plynem.

Následně podle francouzského zpravodajského webu Le Parisien se demonstranti střetli s pořádkovými silami na mostě pro pěší Léopolda Sédara Senghora přes Seinu, odkud mířili dále k Národnímu shromáždění, dolní komoře francouzského parlamentu.

Zastaveni byli podle webu asi 200 metrů od budovy. U lávky a poblíž muzea d´Orsay rovněž krátce hořela loď, na které je restaurace. Hasiči ale požár uhasili.

Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner‏ na twitteru oznámil, že svolal na videokonferenci představitele bezpečnostních sil a prefekty. Zároveň v tweetu vyzval demonstranty, aby respektovali zákon a chovali se zodpovědně.

Demonstranti požadují demisi prezidenta

Na Champs-Élysées lidé skandováním požadovali Macronovu demisi. „Budeme tu demonstrovat každou sobotu, bude to pokračovat po celý rok 2019,” ujišťovala prostřednictvím megafonu jedna z mluvčích hnutí.

Macron byl zvolen v přímé prezidentské volbě v dubnu a květnu 2017. V prvním kole pro něj hlasovalo 8,65 milionu Francouzů, ve druhém kole 20,75 milionu. Ve druhém kole tak obdržel přes 66 procent hlasů.

Demonstrace i v dalších městech

Tisícovky demonstrujících v sobotu vyšly do ulic i v Lyonu, Bordeaux, Rouenu a Beauvais.

Sobotní osmý akční den má být podle agentury AFP testem toho, jak na tom protestní hnutí je. Aktivisty tento týden pobouřilo středeční zadržení kontroverzního představitele žlutých vest. Eric Drouet zůstal několik hodin ve vazbě.

Anketa

Je v pořádku demonstrovat za demisi demokraticky zvoleného prezidenta?
Ano
70,9 %
Ne
29,1 %
Celkem hlasovalo 930 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám