Hlavní obsah

Kiska v novoročním projevu: Kuciakova vražda změnila rok 2018

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Podle slovenského prezidenta Andreje Kisky se rok 2018 vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové zařadil na Slovenku k průlomovým osmičkovým letům. „Byl to rok, který si budeme pamatovat jako rok zápasu o slušnost a spravedlnost,“ řekl Kiska ve svém novoročním projevu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Slovenské republiky Andrej Kiska

Článek

Hlava státu vyzvala Slováky, aby se nedali odradit tím, že se věci nemění tak rychle, jak by si přáli. „Nedejme se znechutit, že mnoha politikům jen pomalu dochází, co se v roce 2018 stalo. Demokracie nezná konečná vítězství ani konečné prohry. Demokracie je proces. Demokracie je práce. V roce 2019 nás čeká hodně práce,“ dodal Kiska.

Slovenský prezident vyjádřil přesvědčení, že lidé dokáže spojit slušnost a spravedlnost, budou rozvíjet a chránit svobodu a demokracii. „V roce 2018 jsme dozráli ve společnost, která i na ty nejhorší pravdy o sobě samé dokáže odpovědět zdravou touhou po změně. A ochotou o ni bojovat - slušně, ale důrazně,“ konstatoval Kiska.

Prezident varoval před extrémními řešeními a politiky, kteří demokracií a svobodou pohrdají. „Tato hrozba, živená často nenávistí, je opravdová. Budeme jí čelit v nadcházejících prezidentských volbách i ve volbách do Evropského parlamentu,“ zdůraznil Kiska, který opětovně potvrdil, že na druhé funkční období kandidovat nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám