Hlavní obsah

Zemřel Paddy Ashdown, dlouholetý šéf britských liberálů

Londýn

Ve věku 77 let zemřel v sobotu bývalý dlouholetý předseda britských Liberálních demokratů Paddy Ashdown. Informovala o tom britská média. Matador britské politické scény a diplomat, který liberály vedl v letech 1988 až 1999, se od října léčil s rakovinou.

Foto: Amel Emric, ČTK/AP

Paddy Ashdown

Článek

Ashdown je považován za lídra, který z liberálních demokratů po dlouhých desetiletích opět udělal důležitou sílu na britské politické scéně. Z řad liberálů pocházeli na počátku 20. století dva premiéři - Herbert Asquith a David Lloyd George - po volbách v roce 1924 se však strana vzhledem ke vzestupu labouristů natrvalo stala až třetí nejsilnější formací.

Když Ashdown skončil v čele liberálů, věnoval se diplomatické kariéře. V letech 2002 až 2006 působil jako šéf mezinárodní samosprávy Bosny a Hercegoviny. Jako správce země, která v první polovině 90. let prošla krvavou občanskou válkou, tehdy Ashdown neváhal sáhnout k tvrdým krokům.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Paddy Ashdown

Už krátce po svém nástupu například kvůli podezření z korupce sesadil ministra financí a kvůli nedostatečné spolupráci s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii odvolal z funkcí desítky bosenských politiků včetně těch vysoce postavených.

Narodil se jako Jeremy John Ashdown v Indii v roce 1941, dětství prožil v Irsku a během studia na britských soukromých školách pak získal přezdívku Paddy, kterou mu spolužáci dali kvůli silnému irskému přízvuku. Než v roce 1983 vstoupil poprvé do parlamentu, sloužil dlouhá léta v britském námořnictvu.

"Svůj život zasvětil službě veřejnosti, bude nám moc chybět," reagovala na zprávu o jeho úmrtí britská premiérka Theresa Mayová. "Ve vládě byl Ashdown mým protivníkem. V soukromém životě dobrým přítelem," uvedl bývalý konzervativní premiér John Major.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám