Hlavní obsah

Putin stíhání jehovistů nechápe, ruská justice ale podle něj sadistická není

Moskva
Aktualizováno

Jako „umělecké zveličení” odmítl ruský prezident Vladimir Putin výroky o „sadistických sklonech” ruského justičního systému. Nicméně připustil, že sám nechápe, za co vlastně jsou v Rusku pronásledování jehovisté. Vyplývá to podle ruské redakce zpravodajské stanice BBC ze záznamu prezidentova jednání s ochránci lidských práv.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Pokud jde o to, zda naše vyšetřování a tím spíše soudnictví má sklon k sadismu, soudím, že je to alegorie, umělecké zveličení,” řekl Putin a připomněl, že součástí soudního systému je i ústavní soud a nejvyšší soud.

„Cožpak tam jsou všichni sadisti, cožpak tam pracují samí sadisti? Vyjadřujme se korektněji,” vybídl.

Na sklony ruských soudců k sadismu se hlavy státu dotázali v souvislosti s uvězněním 77letého ochránce lidských práv a známého pacifisty Lva Ponomarjova, kterého soud ani nepustil na pohřeb jeho někdejší kolegyně Ljudmily Alexejevové. I když se trest vězení nelíbil Radě prezidenta pro rozvoj občanské společnosti ani ombudsmance Taťjaně Moskalkovové, vyšší soud jej nezrušil, jen pobyt za mřížemi kvůli přeposlání výzvy k nelegální demonstraci zkrátil. [celá zpráva]

Předsedkyně moskevského městského soudu Olga Jegorovová se proti výrokům ohradila a upozornila na nepřípustnost vměšování do činnosti ruských soudů. „Nepovažuji za možné, aby zaznívala jakákoli hodnocení ve vztahu k výrokům soudců,” uvedla v prohlášení a odvolala se na články ruské ústavy o nezávislosti soudů. „Vzhledem ke znění ústavy a zákonům upravujícím soudní proces je jakékoli vměšování do činnosti soudu nepřípustné,” dodala. Prezident Vladimir Putin před týdnem pověřil generální prokuraturu, aby případ prověřila.

Přibývá odsouzených policistů

U soudů a v bezpečnostních složkách podle Putina pracují ruští občané, kteří vyrostli a žijí ve stejném prostředí jako všichni ostatní: „Určitě všude, ve všech masových organizací jsou různí lidé. Ale pokud se podíváte na procento odsouzených z řad našich strážců zákona, v poslední době vzrostlo, a to významně.”

Podle Putina to svědčí o tom, že očišťování justičních orgánů nepřešlapuje na místě, ale přináší výsledky.

Prezident přislíbil, že nechá vyšetřit stížnosti na údajné falšování voleb gubernátorů, nicméně odmítl výzvu „alespoň na úroveň roku 2012” liberalizovat předpisy, které spoutávají pořádání opozičních demonstrací. Podle něj by to bylo nebezpečné, jak svědčí protesty během hnutí takzvaných žlutých vest v centru Paříže.

„Podívejte, vždyť tam (ve Francii) jsou již dokonce oběti na životech, ranění. A odehrává se to v centru hlavního města,” argumentoval s odkazem na „ohromné škody”, které demonstrace způsobily, a to i zcela nezainteresovaným lidem. Připomněl v této souvislosti, že Rusko se v 90. letech ocitlo na prahu občanské války.

Pronásledování jehovistů Putin nechápe

Pokud jde o Svědky Jehovovy, které ruský nejvyšší soud na návrh ministerstva spravedlnosti označil za extremistickou organizaci, Putin podotkl, že „jehovisté jsou také křesťané” a že sám se moc nevyzná v tom, za co jsou vlastně pronásledováni. Prohlásil, že to bude muset nechat analyzovat a pak se o tom pokusí promluvit s předsedou nejvyššího soudu.

K návrhu vyhlásit novou předvánoční amnestii Putin poznamenal, že je nutné být v tomto směru opatrný, napětí ve společnosti by se tímto krokem podle něj spíše zvětšilo, než zmenšilo. K omilostnění ukrajinského režiséra Oleha Sencova se nevyjádřil a jméno svého hlavního oponenta Alexeje Navalného opět ani nezmínil.

Reklama

Výběr článků

Načítám