Hlavní obsah

Sedmasedmdesátiletému obhájci lidských práv ruský soud trest vězení nezrušil, jen zkrátil

Moskva

Moskevský městský soud odmítl v pátek zrušit odsouzení 77letého ochránce lidských práv Lva Ponomarjova, pouze mu zmírnil trest z 25 na 16 dní za mřížemi. Oznámila to agentura Interfax. Ponomarjov byl ve středu odsouzen k 25 dnům vězení za to, že na sociálních sítích přeposlal výzvu k účasti na nepovolené demonstraci.

Foto: Profimedia.cz

Převoz obviněného k moskevskému soudu (ilustrační foto)

Článek

Městský soud v pátek rozhodoval o odvolání Ponomarjovových obhájců. Ti označili odsouzení veterána boje za lidská práva v Rusku jen kvůli přeposlání informace o demonstraci za „hanebné”. Má zřejmě posloužit k tomu, aby moskevské úřady získaly záminku nepovolit Ponomarjovovi uspořádat 16. prosince v centru metropole demonstraci proti násilí.

Za zakladatele hnutí Za lidská práva se veřejně zasazovala prezidentská rada pro lidská práva i úřední ombudsmanka Taťjana Moskalkovová, která soud žádala, aby verdikt nižší instance přehodnotil se zřetelem na humánnost, milosrdenství a spravedlnost. [celá zpráva]

Soudkyně se nicméně rozhodla přihlédnout jen k argumentu obhajoby, že trest 25 dnů vězení je přehnaný, a tak jej zmírnila.

Ponomarjov přeposílal pozvánku na nepovolenou demonstraci nazvanou „Za naše a vaše děti” u sídla tajné služby FSB. Chtěl podpořit mladistvé trestně stíhané podle paragrafu o potírání extremismu. Tyto případy jsou podle jejich advokátů zinscenované tajnou službou a odrážejí rostoucí represe režimu vůči mládeži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám