Hlavní obsah

Přímo na místě střelby ve Štrasburku byl jeden Čech

Štrasburk
Aktualizováno

Přímo v místě, kde v úterý večer střelec zabil ve Štrasburku tři lidi, byl i jeden český občan. Nebyl zraněn ani neutrpěl žádnou jinou újmu, informoval Robert Řehák z tiskového odboru českého ministerstva zahraničí. Ve městě je mnoho Čechů, místní vánoční trhy jsou oblíbené, navíc právě probíhá zasedání europarlamentu.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Policista v centru Štrasburku

Článek

"Na místě incidentu se nacházel jeden český občan, který byl v bezprostřední blízkosti místa, kde se střílelo," uvedl Řehák.

České zastupitelské úřady ve Francii současnou bezpečnostní situaci v zemi monitorují. "Vyzýváme občany v místě k pečlivému sledování situace a dodržování pokynů policie a místních úřadů," zdůraznil Řehák.

Čeští diplomaté nemají dosud žádné informace, že by některý z dalších českých občanů byl v souvislosti s útokem zraněn či v ohrožení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelba v centru ŠtrasburkuVideo: Reuters

Češi se mohou obrátit na nouzovou linku

Lidé, kteří například mají příbuzné ve Štrasburku a nepodařilo se jim navázat s nimi kontakt, se mohou obracet na české velvyslanectví v Paříži, nebo v případě obavy z ohrožení života či zdraví na nouzovou linku +33607764394.

Podoba Chekatta Cherifa se objevila na sociálních sítích

Útočník, devětadvacetiletý Chekatt Cherif, je podle francouzských úřadů stále na útěku. Ve Francii byl zvýšen stupeň ohrožení teroristickým útokem na nejvyšší a do Štrasburku byly vyslány dodatečné bezpečnostní síly. [celá zpráva]

Po útoku došlo k přestřelce s policisty a podle informací stanice BBC byl při ní pachatel masakru u vánočního trhu zraněn. „Dvakrát se dostal do konfliktu s našimi bezpečnostními složkami,“ oznámil francouzský ministr vnitra Christophe Castaner.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německá policie kontroluje na hranicích vozidla přijíždějící ze ŠtrasburkuVideo: AP

Poslanci Evropského parlamentu včetně českých zástupců, kteří se tento týden ve Štrasburku účastní plenárního zasedání europarlamentu, mohli budovu instituce ve Štrasburku opustit až po půlnoci.

Útok, který vyšetřují experti na terorismus, se odehrál v úterý kolem 20:00 SEČ v blízkosti vánočního trhu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám