Hlavní obsah

Střelba ve Štrasburku: Tři mrtví a dvanáct zraněných. Útočník je na útěku

– Štrasburk • Aktualizováno

Při střelbě v centru francouzského Štrasburku zemřeli v úterý večer tři lidé. Dalších dvanáct je zraněných, z toho šest je v kritickém stavu. Útočník je na útěku. V ulicích Štrasburku jsou proto nasazeny stovky policistů. Pachatel je podle vyšetřovatelů zradikalizovaný občan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelba v centru ŠtrasburkuVideo: Reuters

 
Článek

Novou bilanci ve středu nad ránem přímo ve Štrasburku sdělil francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Informace o počtu mrtvých a zraněných se dlouho rozcházely.

Policie zná totožnost střelce na útěku, podle serveru listu Le Figaro je jím 29letý Chérif C., který se narodil ve Štrasburku a má kriminální minulost. Policejní prefektura uvedla, že bezpečnostní složky muže vedly ve svazku Fiché S, tedy jako radikalizovanou osobu představující bezpečnostní riziko.

Útočník byl podle policie před svým útěkem při přestřelce s bezpečnostními silami zraněn.

Útočník zahájil kolem 20. hodiny palbu na Place Kleber, jednom z náměstí v centru, kde probíhají předvánoční trhy. Bylo tam proto více lidí než obvykle. Uzavřeno bylo i náměstí Place Gutenberg poblíž slavné štrasburské katedrály.

Ráno u něj našli granáty při domovní prohlídce

Zdroj blízký vyšetřování listu Le Monde potvrdil, že policie v úterý ráno provedla v útočníkově bydlišti domovní prohlídku v rámci objasňování případů loupeží a pokusů o vraždu. V bytě se údajně našly granáty. Prohlídka byla provedena v době, kdy nebyl doma, proto nebyl zadržen.

V rámci operace bylo zadrženo několik dalších lidí, informoval Le Monde.

Elitní jednotky v ulicích

Do terénu byly podle televize BFM TV vyslány i speciální zásahové jednotky BRI a RAID či elitní protiteroristická jednotka GIGN z Dijonu. Podle DPA policie pátrá po uprchlém i s pomocí vrtulníků. Policie rovněž kontroluje automobily přijíždějící od Štrasburku v příhraničním Kehlu na německé straně Rýna. Na mostě přes veletok se tvoří kolony.

Francouzský prezident Emmanuel Macron po půlnoci podle agentury AFP zamířil na meziresortní krizovou schůzku, aby si udělal přehled o situaci. Ministr vnitra Christophe Castaner mezitím dorazil do Štrasburku.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Francouzští záchranáři a policisté na místě střelby v centru Štrasburku

Podle informací regionálního deníku Les Dernières Nouvelles d'Alsace střelec zahájil palbu v ulici Rue des Grandes Arcades, která je frekventovanou obchodní tepnou.

Radnice se rozhodla ponechat ve středu vánoční trhy uzavřené.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Francouzský policista na místě střelby v cetnru Štrasburku

Europoslanec Jan Keller pro Novinky:
Ve Štrasburku jsou v plném proudu vánoční trhy. To mimo jiné znamená, že při každé cestě přes most do centra města člověka kontrolují stráže, prohledávají ho a nakukují do tašek a batohů. Kolega, s nímž jsem do centra šel, se podivoval té důkladnosti v tak poklidné atmosféře. Ujišťoval jsem ho, že francouzská policie ví, co dělá. Do hospůdky, ve které jsme se usadili, přiběhly dvě tak trochu hysterické mladé Francouzky. Vykřikovaly, že kousek od nás se střílí. Pak už jen jezdily kolem sanitky a auta policie. Celý střed města byl zablokován, hospodu majitelé uzamkli a zabarikádovali okenice. Díky mobilům jsme se dozvěděli, že policie neradí vycházet ven. Díky majitelce hospůdky, jejíž dcera pracuje v nemocnici, jsme se dozvěděli, že přivážejí raněné. Město je mrtvé, taxíky nejezdí, na vlastní nebezpečí jsme se vypravili do hotelu a šli cestičkami při řece kolem stanů bezdomovců, kam extremisté zpravidla neútočí. Nad městem přelétává vrtulník, cesty jsou blokovány policejními auty. Před chvílí se údajně začalo střílet ve čtvrti Krutenau.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám