Hlavní obsah

Teroristé plánují v Británii chemické útoky, obávají se zpravodajci

– Londýn

Islámští teroristé ve Spojeném království osnují teroristické útoky chemickými zbraněmi. S odvoláním na špičky britských zpravodajských služeb to v neděli napsal list Mail on Sunday. Zpravodajské služby to prý zachytily z rozhovorů mezi členy Islámského státu.

Foto: Kevin Coombs, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Zničující útok chemickými zbraněmi v Británii je spíše pravděpodobný než nepravděpodobný,“ uvedli údajně zpravodajci Jejího Veličenstva.

Ze zachycené komunikace britských džihádistů podle Sunday Times vyplývá, že se teroristé inspirovali otravou někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery nervově paralytickou látkou. Teroristé ale mají podle listu v úmyslu útok v mnohem větším měřítku s úmyslem povraždit mnoho lidí.

Metro v ohrožení

Před útokem na Skripalovy zpravodajci odhadovali pravděpodobnost teroristického útoku v Británii na 25 procent, po incidentu ale hovoří o tom, že je riziko větší než 50 procent, napsal britský deník The Daily Mail. Bezpečnostní složky se obávají zejména chemického útoku v londýnské podzemce.

Riziko je podle britských médií tak vysoké, že se šéfové zpravodajské služby v tichosti sešli s velením integrovaného záchranného systému a diskutovali o tom, jak na takový útok koordinovaně reagovat.

Jako nejpravděpodobnější se zpravodajcům jeví útok chlorem. Velení bezpečnostních složek simulovalo útok chlorovými bombami ukrytými v batozích na londýnských stanicích Oxford Street a Waterloo. Ukázalo se, že by takový útok mohl připravit o život stovky lidí a stovky dalších by mohly utrpět újmu na zdraví. Mnoho dalších by mohlo zemřít v nastalé panice.

„Výpary chloru by zabíjely jen ve velmi omezeném prostoru, ve vzniklé panice lidí, kteří by se snažili dostat ven, by ale umírali další,“ řekl listu The Daily zdroj z bezpečnostní složek.

Reklama

Výběr článků

Načítám