Hlavní obsah

Francouzská vláda ustoupila, kvůli protestům žlutých vest daň z paliv odloží

Paříž
Aktualizováno

Francouzská vláda po masových protestech žlutých vest ustoupila od plánu zvýšit od ledna spotřební daň na benzín a naftu, uvedly v úterý stanice BBC a agentura Reuters s odkazem na zdroj z francouzské vlády. Po poledni to potvrdil i premiér Edouard Philippe s tím, že opatření se posune o půl roku. Posledního sobotního protestu se účastnilo po celé zemi skoro 300 000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Víkendové protesty ve FranciiVideo: Reuters

 
Článek

Edouard Philippe oznámil, že se zavedení daně o půl roku odloží. Zároveň vyzval k ukončení násilností a řekl, že spor o spotřební daň by neměl ohrožovat národní jednotu. „Museli bychom být hluší a slepí, abychom nevnímali ten hněv," řekl premiér. Kromě odkladu pro zvýšení spotřební daně na pohonné hmoty premiér slíbil, že vláda nebude v zimě zvyšovat ani cenové tarify u elektřiny a plynu. Půlroční moratorium by podle něj měly obě strany sporu využít k tomu, aby našly konstruktivní řešení.

Zatím není jasné, zda ústupek vlády ostří protestů otupí. „Je to první krok, ale nespokojíme se s pouhými drobky," řekl ještě před premiérovým vystoupením jeden z lídrů protestů Benjamin Cauchy v době, kdy už bylo známo, že se daň nezvýší .

Masové protesty proti zavedení daně propukly 17. listopadu, kdy skoro 290 000 lidí protestovalo a blokovalo dopravu na více než 1500 místech. Protest v sobotu byl přibližně stejně početný a zvrhl se v násilnosti. Celkem si protesty vyžádaly přes 900 zraněných, z toho přes 150 policistů.

Protesty vyvolal záměr vlády zvýšit od ledna daň z nafty o 6,5 centu za litr a benzínu o 2,9 centu za litr. Už loni stoupla cena benzínu o 23 procent a nafty o patnáct.

Francouzská vláda původně odmítala odstoupit od zvýšení spotřební daně, prezident Emmanuel Macron sice vyjádřil pochopení pro lidi, na které daň dopadne, ale tvrdil, že nelze opustit plán snižování emisí a ekologické transformace země. Premiér Edouard Philippe měl tento týden najít kompromis. Zástupci žlutých vest se s ním ale v úterý odmítli sejít, protože podle svých slov obdrželi anonymní výhrůžky smrtí.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Policisté u demonstrantů blokujících sklad paliv ve Fosu

Původně ekonomické protesty se ale postupně změnily v demonstrace proti vládě, kdy stále častěji zaznívaly hlasy volající po Macronově demisi. Způsobily v zemi značné problémy. Komplikaci představují zejména blokády skladů paliva, takže na mnoha čerpacích stanicích dochází benzín a nafta. Největší problémy jsou v Bretani.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám