Hlavní obsah

Švédský soud zpřísnil trest pro fotografa Nobelova výboru, který znásilnil ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédský odvolací soud v pondělí zpřísnil trest za znásilnění pro fotografa Jeana-Clauda Arnaulta, který stojí v centru skandálu, jenž otřásl Švédskou akademií. Tato instituce každoročně uděluje Nobelovu cenu za literaturu. Kvůli skandálu nebylo letos ocenění uděleno.

Foto: Profimedia.cz

Jean-Claude Arnault při eskortě k soudu

Článek

Odvolací soud v pondělí potvrdil verdikt soudu nižší instance, který shledal Arnaulta vinným ze znásilnění jedné ženy z roku 2011. Za to dostal Arnault v říjnu dvouletý trest vězení. Odvolací soud navíc usvědčil Arnaulta z toho, že ženu znásilnil ještě podruhé. Celkem si francouzský fotograf, který je ve švédských kulturních kruzích známou osobností a je manželem jedné z členek Švédské akademie, odpyká 2,5 roku.

#MeToo

Aféra vyplula na veřejnost loni v listopadu v souvislosti s kampaní proti sexuálnímu obtěžování #MeToo. Ze sexuálního obtěžování Arnaulta nařklo 18 žen. Některé z případů se prý odehrály v prostorách, které patří Švédské akademii. Arnault veškerá obvinění, jež proti němu byla vznesena, popírá.

Podle švédského listu Dagens Nyheter navíc opakovaně předem vyzradil jméno laureáta Nobelovy ceny za literaturu. I toto nařčení Francouz odmítl.

V souvislosti s Arnaultem a jeho manželkou Katarinou Frostensonovou se rovněž objevila obvinění ze střetu zájmů. Švédská akademie, která každoročně rozděluje asi tři miliony dolarů v podobě stipendií, totiž v minulosti finančně podporovala i stockholmské soukromé kulturní centrum Forum, jež Arnault s Frostensonovou vedli.

V souvislosti s těmito aférami Švédskou akademii letos opustilo několik jejích členů. V květnu akademie oznámila, že letos neudělí Nobelovu cenu za literaturu, protože je nejprve zapotřebí obnovit důvěru veřejnosti v tuto instituci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám