Hlavní obsah

Zmáčkni je, ku...! Ukrajinci zveřejnili záběry nárazu ruské lodi do svého remorkéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské ministerstvo vnitra zveřejnilo videozáznam z incidentu, o němž tvrdí, že zachycuje nedělní záměrný náraz lodi ruské pobřežní stráže do ukrajinského remorkéru v Kerčském průlivu.

Ruská pobřežní stráž natočila, jak nabourala do ukrajinské lodiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Autentičnost videa potvrdil ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov, Rusko ho prozatím nekomentovalo.

Na nahrávce je slyšet vzrušená a vulgární ruskojazyčná konverzace. Podle Kyjeva se jedná o záznam komunikace posádky lodi ruské pobřežní stráže. Kapitán na ní navádí posádku, aby ukrajinský remorkér „zmáčkla“ a narazila do něj.

Nedělní incident vedl k eskalaci napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. [celá zpráva] Prezident Ukrajiny v pondělí vydal dekret, na jehož základě by mohl být Kyjev vyhlášen válečný (či výjimečný) stav. Dekret by měl ještě v pondělí schvalovat ukrajinský parlament. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusové u Krymu zabavili ukrajinské lodě, tři lidé byli zraněniVideo: Reuters

Rusko v pondělí prostřednictvím své ombudsmanky ujistilo, že tři zranění Ukrajinci nejsou v ohrožení života.

Kvůli incidentu se ještě v pondělí má sejít Rada bezpečnosti OSN, Komise NATO-Ukrajina či rada Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Z Kyjeva znějí výzvy ke zpřísnění západních sankcí proti Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám