Hlavní obsah

Ministerstvo zahraničí odsoudilo Moskvu za námořní incident

České ministerstvo zahraničí označilo blokování plavby Kerčským průlivem ze strany Ruska za hrubé porušení mezinárodního práva. V tiskovém prohlášení vyzvalo k propuštění zajatých ukrajinských lodí i námořníků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Článek

„Stejně jako je pro nás nepřijatelná anexe ukrajinského Krymu Ruskem, je pro nás nepřijatelná anexe vod Azovského moře," napsal na Twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Ministerstvo zahraničí také vyjádřilo znepokojení nad eskalací napětí u Krymu a odsoudilo násilný postup ruského námořnictva proti ukrajinským lodím.

"Blokování svobodné plavby Kerčským průlivem ze strany Ruské federace považujeme za hrubé porušení mezinárodního práva. Česká republika vyzývá k zachování volného přístupu do Azovského moře, respektování územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny, jakož i k okamžitému propuštění zajatých námořníků a plavidel. Obě strany vybízíme ke zdrženlivosti," uvedla česká diplomacie v prohlášení.

Politici mluví o agresi Ruska

Také další čeští politici Rusko za námořní incident kritizovali. "Krize v Azovském moři je nebezpečná. Potvrzuje agresivní a svévolné chování Ruska. Mezinárodní společenství musí trvat na dodržování mezinárodních smluv a pravidel a nepřipustit, aby je Rusko opakovaně porušovalo," napsal na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Rusové u Krymu zabavili ukrajinské lodě, tři lidé byli zraněni

"Jde o porušení mezinárodního práva. Odsuzuji ruskou agresi a vyzývám Kreml k okamžité deeskalaci situace," uvedl člen zahraničního výboru Sněmovny Jan Lipavský (Piráti).

"Po bezprávné anexi Krymu je zabraňování svobodné plavby z Černého do Azovského moře dalším aktem ruské agrese. Je třeba vyvinout diplomatické úsilí, aby se zabránilo další eskalaci konfliktu a co nejdříve se uvolnilo napětí a umožnilo lodím svobodně proplouvat," řekl ČTK lidovecký člen zahraničního výboru Sněmovny Jiří Mihola.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská pobřežní stráž najela do ukrajinské lodiVideo: AP

"Odsuzuji agresi Ruska proti Ukrajině. Je nepřijatelné, aby Rusko atakovalo ukrajinská plavidla v Azovském moři. Tyto kroky Ruska jsou přímým důsledkem obsazení Krymu. Kdo zpochybňuje odvetné kroky vůči agresivitě Ruské federace, je spoluzodpovědný za hrozící válečný konflikt," uvedl člen senátního zahraničního výboru Tomáš Czernin (TOP 09).

Předseda STAN Petr Gazdík kritizoval Rusko nejen za incident, ale i za jeho reakci, v níž Moskva připsala odpovědnost Ukrajině. "Rusko střílí na ukrajinské lodě, ale agresorem jsou podle něj Ukrajinci. Oceňuji postoj českého ministerstva zahraničí - ano, anexe Krymu je nepřijatelná a stejně tak i anexe vod Azovského moře. Rusko opět ukázalo svou agresivní tvář," uvedl.

Ukrajinské námořnictvo v neděli oznámilo, že ruské speciální jednotky zadržely v Černém moři tři jeho lodě. Ruská tajná služba FSB, pod niž spadá i pohraniční stráž, později informace o zadržení lodí u poloostrova Krym potvrdila. K jejich zastavení použila zbraně, zraněni byli tři ukrajinští námořníci.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes obvinilo Ukrajinu, že úmyslně vyprovokovala incident mezi ruskými a ukrajinskými loděmi u Kerčského průlivu s cílem vytvořit základ pro nové sankce namířené proti Rusku. Ukrajina v pondělí v reakci na incident vyhlásila na 60 dní válečný stav. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám