Hlavní obsah

Napětí u Krymu: Porošenko chce vyhlásit stanné právo kvůli střetům s ruskými loděmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina může v pondělí v reakci na incidenty v Kerčském průlivu vyhlásit stanné právo. Příslušný návrh zákona předloží prezident Petro Porošenko. Ukrajinské ozbrojené síly již byly uvedeny do pohotovostního stavu. Rusko podle ukrajinských zdrojů zadrželo tři lodě, které chtěly o víkendu průlivem proplout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Uvízlé lodě a stíhačky nad Kerčským průlivemVideo: Reuters

 
Článek

Rada národní bezpečnosti a obrany již zavedení stanného práva na 60 dní podpořila. Prezident očekává, že parlament návrh na vyhlášení stanného práva schválí.

Ukrajinské námořnictvo v neděli oznámilo, že ruské speciální jednotky zabavily v Černém moři tři jeho lodě, přičemž při incidentu utrpěli zranění dva členové ukrajinské posádky. Ukrajinci obvinili Rusy, že na jejich lodě stříleli.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Zajaté ukrajinské lodě v kerčském přístavu

Ruská tajná služba FSB, pod níž spadá i pohraniční stráž, později potvrdila, že ruské jednotky ukrajinská plavidla u poloostrova Krym zadržely. Informovala, že k jejich zastavení použila zbraně, přičemž byli zraněni tři příslušníci ukrajinského námořnictva. Jejich zdravotní stav prý není vážný. Lodě nenesou známky poškození.

Foto: Hanout, Reuters

Zasedání ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany. Uprostřed prezident Petro Porošenko

Stanné právo na Ukrajině může být zavedeno v případě ozbrojeného útoku nebo hrozby agrese a ohrožení nezávislosti nebo územní celistvosti státu. Úřadům, armádě nebo místním správám dává zvláštní pravomoci a může vést k omezení ústavních práv a svobod občanů. Neznamená to ale automaticky, že by Ukrajina chtěla začít vést válečné operace, napsala agentura DPA.

Rusko v Kerčském průlivu postavilo most vedoucí na anektovaný poloostrov Krym, otevřen byl letos v květnu. Podle stížností ukrajinské strany omezuje svobodnou plavbu z Černého do Azovského moře.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Uvízlé lodě a stíhačky nad Kerčským průlivem

Severoatlantická aliance a Evropská unie vyzývají ke zdrženlivosti. Porošenko bude o situaci v Černém moři jednat jak s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, tak s představiteli zemí Evropské unie.

Rusko v pondělí obnovilo v Kerčském průlivu dopravu pro civilní plavidla. V neděli dopravní cestu pod mostem, který spojuje pevninu s Ruskem anektovaným krymským poloostrovem, blokoval tanker a v oblasti tak uvízlo několik desítek lodí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám