Hlavní obsah

V Budapešti tisíce lidí demonstrovaly na podporu Sorosovy univerzity

Tisíce lidí se v sobotu zapojily do studentského protestu v Budapešti, během kterého jeho účastníci požadovali, aby ve městě zůstala Středoevropská univerzita (CEU) založená americkým finančníkem maďarského původu Georgem Sorosem. Demonstranti zároveň vyzývali k ochraně akademických svobod. Univerzita nedávno oznámila, že pokud se jí do 1. prosince nedostane ze strany maďarské vlády garancí ohledně akademické svobody, přesune své působení do Vídně.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Demonstrace na podporu Středoevropské univerzity

Článek

Vláda v Budapešti obviňuje CEU, jednu z nejlépe hodnocených univerzit v Maďarsku, že v zemi nepůsobí v souladu s platnými předpisy.

CEU sídlí v Budapešti, ale původně byla akreditována v americkém státě New York. Loni přijatá úprava maďarského školského zákona, očividně namířená právě proti Středoevropské univerzitě, zrušila povolení k činnosti registrovaným zahraničním vysokým školám, které nevyučují ve svých domovských zemích. CEU už nově stanovené podmínky splnila, maďarská vláda s ní však zatím nepodepsala smlouvu, díky níž by vysoká škola mohla v Budapešti i nadále působit.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Demonstrace na podporu Středoevropské univerzity v Budapešti

Protest se uskutečnil u Korvínovy univerzity v Budapešti. Jak účastníci demonstrace uvedli, hodnoty, jako jsou svobodné myšlenky a otevřená debata (které vždy prosazovala i univerzita CEU), je třeba bránit. „CEU reprezentuje svobodné vzdělání a rozmanitost. Už mám dost toho, co se tady děje,” citovala agentura Reuters jednu z účastnic demonstrace, 63letou důchodkyni Mariu Palmaiovou.

Orbán mohl díky Sorosovi studovat v zahraničí

Maďarský premiér Viktor Orbán považuje Sorose za svého úhlavního nepřítele a výpady proti němu jsou jedním z jeho častých témat. Kvůli represivnímu tlaku ze strany současné maďarské vlády z Budapešti odešla už Sorosova nadace Open Society Foundation (OSF).

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán přitom koncem 80. let studoval v Británii díky stipendiu od Sorosovy nadace. Nyní Sorose pravidelně obviňuje z toho, že stojí za plánem zaplavit Evropu miliony migrantů, a zničit tak evropskou civilizaci.

Reklama

Související články

Středoevropská univerzita v Budapešti končí

Vedení Středoevropské univerzity (CEU), založené americkým miliardářem maďarského původu George Sorosem, oznámilo, že do tří let opustí Budapešť, pokud do...

Výběr článků

Načítám