Hlavní obsah

Je Babiš nový Orbán nebo Berlusconi, ptá se německý list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to nový Viktor Orbán? Další antievropský nacionalistický populista ve východní Evropě? ptá se komentátor. Pokud se člověk snaží srovnávat, Babiš se zdá být spíše novým Silviem Berlusconim, domnívá se v analýze německý deník Süddeutsche Zeitung.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš.

Článek

„Nanejvýš neklidný podnikatel, který se v druhém zaměstnání stal politikem, a který, to, co ostatní považují za střet zájmů, vnímá nanejvýš jako sportovní výzvu,“ píše.

Od Orbána se liší tím, že u něj chybí důraz na národnostní vlnu nebo náboženská a historická témata, navíc se prezentuje jako proevropský. „Krátce řečeno: Andrej Babiš je spíše pragmatik než ideolog“.

Silvio Berlusconi je někdejší italský premiér, který vlastní mnoho médií a je druhým nejbohatším mužem v zemi. Několikrát byl odsouzen za různé trestné činy.

Deník v analýze shrnul nejen současnou kauzu kolem svého syna, ale připomněl také případ Čapího hnízda, kvůli němuž je Babiš obviněn. „Aféra zemí pohnula, na státní svátek se demonstrovalo,“ připomíná list s tím, že skandál Babiš ustojí.

Jakýkoliv skandál, do něhož je Andrej Babiš zapleten, ustojí, napsal list. Špatně pro něj neskončí ani hlasování o nedůvěře v parlamentu, předpovídal. Není to jen proto, že za ním pevně stojí prezident Miloš Zeman. Babišův koaliční partner ČSSD ponořený do bezvýznamnosti, se prý neodváží rebelovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám