Hlavní obsah

Severoirským unionistům se nelíbí dohoda o brexitu, chtějí vyjednat novou

– Belfast

Podle severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), o jejíchž deset poslanců se opírá menšinový kabinet britské premiérky Theresy Mayové, by stávající brexitová dohoda Británii uvěznila v Evropské unii bez jakéhokoli východiska. Uvedla to v pondělí její předsedkyně Arlene Fosterová s tím, že je zapotřebí s Bruselem vyjednávat o lepší dohodě.

Foto: Reuters

Předsedkyně severoirské strany DUP Arlene Fosterová

Článek

Fosterová nevyloučila podporu poslanců DUP při hlasování v britském parlamentu, návrh „rozvodové dohody” ale podle ní očividně není dobrý. „Tato velmi špatná dohoda by nás uzamkla v EU bez cesty ven. Byli bychom uvězněni. Ti, kteří se snaží aktuální dohodu prosadit, používají hrozbu odchodu bez dohody jakožto jedinou alternativu. Chápu, že lidé mají z nespořádaného odchodu obavy, ale tohle by neměla být binární volba. Je zcela jasné, že je načase zapracovat na lepší dohodě,” řekla Fosterová.

Premiérka Mayová při obhajobě současného plánu opakovaně uvádí, že zákonodárci mají na výběr mezi předloženou dohodou, odchodem z EU bez dohody a celkovým krachem odchodu z EU. Vypsání předčasných voleb nebo nového referenda za případné porážky v parlamentu předsedkyně vlády odmítá.

Odmítla plán zachování bezhraničního režimu

Fosterová také zareagovala na nedělní slova irského premiéra Lea Varadkara. Ten uvedl, že neuvažuje o obnovení pevné hranice mezi dvěma částmi Irska v případě brexitu neošetřeného dohodou s EU. [celá zpráva]

Dojednaný záložní plán pro zachování hladkého režimu na severoirské hranici DUP odmítá, protože Severní Irsko by se při jeho uplatnění z hlediska pravidel ocitlo blíže evropskému jednotnému trhu než zbytek britského území. Fosterová uvádí, že výsledkem bude vznik „hranice” v Irském moři, která je „nejen nepřijatelná, ale také zbytečná”. Znění dohody o vystoupení podle ní vychází z falešného předpokladu, že hranice uvnitř Spojeného království představuje jediný způsob, jak zabránit kontrolám mezi Irskem a Severním Irskem.

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt zpravodajské společnosti BBC řekl, že návrat k vyjednávacímu stolu ohledně podmínek brexitu by byl velmi složitý a riskantní. Obě strany si už „potřásly rukama” a Hunt varoval, že v případě nových britských požadavků by mohla jisté změny žádat i Unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám