Hlavní obsah

Polonahé aktivistky zkopali na vzpomínkové akci příznivci diktátora Franka

Madrid

Tři do pasu obnažené aktivistky hnutí Femen narušily v neděli v centru Madridu vzpomínkový pochod obdivovatelů španělského diktátora Franciska Franka. Ten zemřel 20. listopadu 1975, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polonahé aktivistky narušily v Madridu manifestaci frankistůVideo: Reuters

 
Článek

Aktivistky měly na hrudi nápisy odsuzující údajnou legalizaci fašismu a "národní ostudu". Účastníci frankistické manifestace na náměstí Plaza de Oriente, kde Franco pronášel své projevy, ženy napadli. Srazili je na zem a kopali do nich, jak dokládá videozáznam. Policisté zadrželi nejen aktivistky, jak uvedla agentura AFP, ale také některé frankisty, kteří na ně útočili.

Protestující, kterých bylo podle policejních odhadů na dvě stovky, měli vlajky, deštníky i kravaty v barvách frankistické a falangistické strany a provolávali slogany jako "Španělsko se brání!" a "Národní jednota!".

Franco má být exhumován

Akce, která se koná pravidelně každý rok, se letos odehrává v období, kdy se socialistická vláda Pedra Sáncheze snaží splnit svůj červnový příslib exhumovat Frankovy ostatky z mauzolea v Údolí padlých u Madridu. Podle vlády ostatky diktátora nemohou spočívat v mauzoleu, kam ho stále chodí uctívat jeho stoupenci. Franco má být znovu pohřben na méně okázalém místě.

Hnutí Femen vzniklo v roce 2008 a proslulo akcemi svých polonahých aktivistek na Ukrajině a v Rusku a také v západní Evropě. Hnutí se na svém webu hlásí k boji za práva žen s cílem "úplného vítězství nad patriarchátem", ale nepovažuje se za feministické. Naposledy na sebe upozornilo, když trojice jeho členek narušila akci při výročí konce první světové války v Paříži. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám