Hlavní obsah

Mášu a medvěda vidí kritici jako nástroj Kremlu

Právo, doh

Populární ruskou animovanou pohádku Máša a medvěd, jež dobývá svět, vidí někteří kritici jako nástroj propagandy Kremlu, napsal britský list The Times. Seriál, jenž byl přeložen do 25 jazyků a byl uveden ve více než stovce zemí, podle těchto tvrzení skrytě velebí politiku ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Collection Christophel © Animaccord, Profimedia.cz

Záběr z filmu Máša a medvěd

Článek

„Máša je divoká, až zlobivá, ale také kurážná. Troufá si na víc, než na kolik zdánlivě má. Není přehnané ji vidět ‚putinovskou‘,“ citovaly The Times bezpečnostního experta Anthonyho Gleese z Buckinghamské univerzity.

Jako problematická je pak v britských médiích vypíchnutá například jedna ze scén, kdy Máša se sovětskou vojenskou čepicí na hlavě vyhání vetřelce z medvědova mrkvového záhonku.

Britský list připomíná dřívější článek ve finských novinách Helsingin Sanomat, v němž estonský mediální expert Priit Hobemagi označil seriál za nebezpečný pro národní bezpečnost své země.

Ruskou stranu nařčení pobavilo

Ruská strana na nejnovější obvinění reagovala se směsicí nevěřícného údivu a pobavení. „Timesy dnes zvedly důležité téma: Jak lze Spojené království spasit před Mášou a medvědem? Zřízením protianimákového centra někde v Pobaltí? Zařazením všech animátorů na sankční seznam EU? Je zapotřebí jasná a rozhodná – a také velmi drahá – reakce!“ napsala ironicky na Twitteru ruská ambasáda v Londýně.

Šéf ruské společnosti Animaccord, jež za seriálem stojí, Dmitrij Lovejko jakýkoliv politický podtext odmítl a řekl, že na podobná nařčení jinak než s ironií reagovat nelze. „Za posledních deset let jsme od státu nedostali ani kopějku, jde o čistě komerční projekt,“ řekl agentuře RIA Novosti.

Máša a medvěd je podle TASS nejsledovanějším animovaným seriálem světa. Epizoda „Recept na katastrofu“ s více než 3,3 miliardy přehráními je pátým nejsledovanějším videem na portálu YouTube, už před několika lety byla uvedena i na síti Netflix.

Reklama

Výběr článků

Načítám