Hlavní obsah

Britská vláda se rozpadá, rezignoval už druhý ministr

Londýn
Aktualizováno

Britský ministr pro brexit Dominic Raab ve čtvrtek rezignoval na svůj post. Učinil tak ve stejný den, kdy má premiérka Theresa Mayová v projevu přesvědčovat zákonodárce, aby souhlasili s navrhovanou dohodou o vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Britská libra v reakci na aktuální dění oslabila o jedno procento.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Britský ministr pro brexit David Raab rezignoval.

Článek

Raab svůj krok zdůvodnil nesouhlasem s návrhem dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Regulační opatření pro Severní Irsko považuje za ohrožení územní celistvosti Spojeného království.

Krátce po Raabovi oznámila svůj odchod z funkce také britská ministryně práce Esther McVeyová. V rezignačním dopise napsala, že uskutečnění brexitu je věcí důvěry a záležitostí pro budoucnost a celistvost Británie. Tvrdí, že dohoda ”nerespektuje výsledky referenda”.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Ministryně práce Esther McVeyová podala rezignaci

Zároveň tvrdí, že návrh dohody nesplňuje dřívější sliby Mayové, že Británie získá opět kontrolu nad svými financemi, hranicemi a obchodní politikou. „V těchto věcech jsem vás vždy podporovala,” napsala premiérce McVeyová. Stejně jako Raab vyslovila obavy, že dohoda ohrozí britskou územní celistvost.

Dominic Raab je druhým ministrem pro brexit, který rezignoval. Už v červenci podal demisi ministr David Davis, který rovněž nesouhlasil s navrhovanou dohodou. Řekl, že by byla její pozice v případě jejího naplnění příliš slabá. [celá zpráva]

Klíčovou otázkou jednání o brexitu je nalezení způsobu, jak zajistit praktickou neexistenci standardní vnější hranice EU mezi Irskem a britským Severním Irskem.

V té souvislosti ve čtvrtek odstoupil také ministerský předseda Severního Irska Shailesh Vara.

Věc nakonec řeší speciální protokol, který popisuje právně závaznou "pojistku". Ta by měla po konci přechodného období začít platit, "pokud a když" se do té doby nepodaří oběma stranám v rámci diskusí o budoucí podobě vzájemných vztahů dojednat jiné řešení problému.

Obě strany se přitom zavázaly pokusit se nově věc domluvit do 1. července 2020. V té chvíli se také mohou začít bavit o možnosti získat více času tím, že jednou prodlouží končící přechodné období.

Severní Irsko tak zůstane součástí stejného celního prostoru jako zbytek Spojeného království a při přesunu zboží nebudou potřeba žádná dodatečná cla, kvóty či kontroly a hranice bude volně prostupná.

Premiérka Mayová se snaží situaci zklidnit. Otázka hranice mezi Irskem a Severním Irskem může být podle jejího názoru vyřešena v rámci budoucí dohody o vztazích mezi Británií a EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám