Hlavní obsah

Bývalý kancléř Schröder je na seznamu nepřátel Ukrajiny, manželka se bojí o jeho bezpečnost

Soyeon Schröderová-Kimová, manželka bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera, se obává o bezpečnost svého chotě a žádá po spolkové vládě razantní kroky, napsal server týdeníku Focus. Bývalý šéf německé vlády se dostal na neoficiální seznam „nepřátel Ukrajiny“ zvaný Myrotvorec (mírotvůrce).

Foto: Profimedia.cz

Soyeon Schröderová-Kimová s manželem Gerhardem Schröderem

Článek

„Jako manželka jsem velmi znepokojena a pobouřena. V mé zemi a mé kultuře takovým útokům proti demokratickému politikovi, zejména proti bývalému kancléři, nerozumíme,“ řekla Schröderová-Kimová, která se narodila v Jižní Koreji.

Schöder se ocitl na seznamu na začátku listopadu, když podle serveru deníku Die Welt navrhl nový pakt mezi Evropskou unií a Ruskem. Už před časem uvedl, že Evropská komise nemá tušení, do jaké míry je Ukrajina kulturně rozštěpena a že není možné s ní jednat běžnými způsoby. Za chybu označil také asociační dohodu mezi Ukrajinou a EU, napsala agentura TASS.

Na seznamu, který založil v roce 2014 tehdejší poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko, jsou politici, novináři, aktivisté, ale i separatisté. U některých je uvedena plná adresa a někteří novináři a politici se stali oběťmi vražedných útoků, napsal server deníku Die Welt. Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin už dříve požadoval uvalení sankcí proti Schröderovi.

Kritizuje německou vládu

„Jsem velmi zklamaná z toho, že německá vláda ani sociálnědemokratický ministr zahraničí Heiko Maas nenašli odvahu, aby dali ukrajinské vládě jasně najevo, že takové chování je pro ni neakceptovatelné,“ dodala Schröderová-Kimová.

Bývalý německý kancléř je v současnosti předsedou výboru akcionářů konsorcia Nord Stream AG, zřízeného kvůli výstavbě plynovodu z Ruska do Německa Nord Stream, a předsedou dozorčí rady ruské ropné společnosti Rosněfť.

Reklama

Výběr článků

Načítám