Hlavní obsah

Rakouskem otřásá špionážní skandál. Plukovník armády byl agentem Ruska

– Vídeň • Aktualizováno

Zrušená prosincová cesta rakouské ministryně zahraničí Karin Kneisslové do Moskvy, předvolání ruského velvyslance na kobereček a intenzívní prošetřování. Rakouskem otřásá skandál, kdy čerstvě penzionovaný plukovník rakouské armády více než dvacet let pracoval jako špion pro Rusko, napsala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Rakouští vojáci (ilustrační foto).

Článek

Upozornění na důstojníka přišlo podle kancléře ze zahraničí. Kvůli případu si rakouská vláda předvolala ruského velvyslance. Na otázku, zda budou ze země vyhoštěni někteří ruští diplomaté, rakouský kancléř Sebastian Kurz odpověděl, že další postup vláda projedná s evropskými partnery. „Špionáž je nepřijatelná. Vztah mezi Ruskem a Evropskou unií se tímto nezlepší,“ prohlásil Kurz.

V současné době 70letý plukovník začal se špionáží ve prospěch Ruska v 90. letech. Informace o rakouském letectvu, dělostřeleckých systémech či situační hodnocení podával Rusům každé dva týdny.

V posledních letech je informoval o situaci ohledně migrace v Rakousku nebo pro ně vytvořil osobnostní profily mnoha vysoce postavených příslušníků rakouské armády. Za své služby měl podle agentury DPA získat 300 tisíc eur (7,8 milionu korun).

„Případ ukazuje, že i po konci studené války musíme upevnit naši bezpečnostní síť uvnitř Rakouska,“ uvedl ministr obrany Mario Kunasek.

Reklama

Výběr článků

Načítám