Hlavní obsah

Španělská vláda chce pohřbení Franka v centru Madridu zamezit zákonem

– Madrid

Zabránit pohřbení ostatků diktátora Franciska Franka v katedrále v centru Madridu by měla změna zákona. Navrhuje to španělská vláda. Ta chce totiž zakázat, aby byly ostatky po exhumaci z památníku v Údolí padlých pohřbeny na jakémkoli místě otevřeném pro veřejnost. Obává se, že by se takové místo mohlo stát dějištěm manifestací oslavujících frankistickou diktaturu.

Foto: Juan Medina, Reuters

Katedrála Panny Marie Almudenské v centru Madridu

Článek

Španělští vládní socialisté předložili další návrhy na změnu takzvaného zákona o historické paměti z roku 2007, jehož reformu se chystá schvalovat parlament. V úterý měla skončit lhůta pro podávání návrhů, opozice ale požádala o její prodloužení. Deník El País napsal, že opozice může zdržovat schválení změn, protože má většinu ve vedení parlamentu. Samotná reforma by ale podle deníku měla projít, neboť ji podporuje většina politických stran.

Exhumaci Frankových ostatků z Údolí padlých nedaleko Madridu schválila vláda letos v srpnu a v září exhumaci potvrdil parlament. Vláda původně předpokládala, že se exhumace uskuteční do konce roku. Jenže Frankova rodina, která s tím nesouhlasí, ale nemůže jí legální cestou zabránit, si vybrala jako nové místo pro pohřbení hrobku, kterou má v katedrále Panny Marie Almudenské v centru Madridu.

Jednání s Vatikánem

Nové místo se ovšem nelíbí vládě, která se obává, že by se stalo poutním cílem Frankových příznivců. Těch má generál Franco v zemi stále dost, obdivují ho mimo jiné jako obránce katolické víry proti komunistům či za to, že ušetřil zemi bojů ve druhé světové válce.

Místopředsedkyně vlády Carmen Calvová jednala o přemístění Frankových ostatků do madridské katedrály minulý týden i ve Vatikánu se státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem. Ani církev nemůže uložení ostatků v katedrále zabránit, ač madridské arcibiskupství podle Calvové této variantě také není nakloněno. Bojí se údajně manifestací u katedrály či toho, že by někteří věřící do ní přestali chodit.

Tresty pro správce veřejných míst

Španělská vláda proto přišla s návrhem zakomponovat do už dříve chystané reformy zákona o historické paměti i zákaz pohřbení Frankových ostatků na veřejně přístupném místě. Navrhuje rovněž zavést sankce pro správce veřejných míst, kteří nezabrání oslavování frankistické diktatury. Trestem by mohlo být dočasné či definitivní uzavření daného místa pro veřejnost.

Vládní socialisté si slibují, že Frankova rodina vybere diskrétní místo pro pohřbení svého příbuzného. Hrobku má rodina například i na hřbitově ve čtvrti El Pardo na okraji Madridu, kde je pohřbena Frankova manželka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám