Hlavní obsah

Na Sicílii našli utopenou rodinu v zaplaveném domě

• Aktualizováno

Extrémně deštivé a větrné počasí, které už přes týden sužuje Itálii, si v noci na neděli vyžádalo dalších deset obětí na životech. Z toho devět mrtvých našli záchranáři v jedné zaplavené obci na Sicílii, další muž zemřel rovněž na tomto italském ostrově, když ho i s autem strhl proud vody. Informovala o tom agentura ANSA. Počet obětí bouřek a dešťů z posledních dní v Itálii tak dosáhl už téměř tří desítek.

Foto: Jan Rovenský

Sicílie. Ilustrační foto

Článek

„Potkala nás strašná tragédie,” řekl italským médiím Giovanni Di Giacinto, starosta městečka Casteldaccia. Právě v tomto městečku, které leží nedaleko Palerma, našli záchranáři v noci devět mrtvých v jednom zatopeném domě. Podle ANSA jde o členy dvou rodin a jsou mezi nimi i malé děti. Další muž zemřel v noci v sicilské obci Vicari v autě.

Apeninský poloostrov sužují v posledních dnech extrémní deště a bouřky, vítr v místech dosahoval rychlosti až 180 kilometrů v hodině. Civilní obrana popsala poslední vlnu bouřek jako jednou z nejsložitějších meteorologických situací v posledních šedesáti let a situaci na severu země v sobotu označila za „apokalyptickou”. Některé vesnice odřízly sesuvy půdy od světa, nefunguje tam elektřina, někde neteče ani voda.

V sobotu zasáhly bouře také Sicílii, kde mimo jiné přerušily provoz na železnici mezi Palermem a Agrigentem. Meteorologové očekávají i dnes déšť a bouřky zejména ve střední a jižní Itálii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Itálie po ničivých bouříchVideo: Reuters

V Dolomitech padly stovky hektarů lesa. Kmeny smrků a jedlí, jejichž dřevo se používá na výrobu hudebních nástrojů, skončily v řece. Záběry ukazují zkázu tzv. houslového lesa v rezervaci Paneveggio. Stromy skončily v řece Piavě a zaplavily hladinu nedaleké přehrady.

Foto: Handout, Reuters

Popadané stromy na svazích Dolomit

Situace v Benátsku je hrozivá. Vesnice odřízly sesuvy půdy od světa, nefunguje  elektřina a neteče voda. Oblast na severu země má navštívit ministr vnitra Matteo Salvini.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám