Hlavní obsah

Orbán vyzval k odmítnutí globalismu a k podpoře kultury patriotismu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Květnové volby do europarlamentu rozhodnou, kterým směrem se Evropa obrátí, uvedl maďarský premiér Viktor Orbán v projevu u příležitosti 62. výročí protikomunistické revoluce z roku 1956. Apeloval na voliče, aby podpořili kulturu patriotismu a odmítli ideologii globalizace.

Foto: MTI

Viktor Orbán během projevu

Článek

„Evropské národy si musí zvolit budoucnost. Musíme zvednout prapor svobodné a silné Evropy. Zvolme nezávislost a spolupráci národů proti globálnímu řízení a kontrole. Odmítněme ideologii globalizace a místo toho podpořme kulturu patriotismu,“ řekl.

Předseda maďarské vlády zdůraznil, že Evropu v současnosti neohrožuje vnější vojenská hrozba, ale Evropa ohrožuje sebe sama. „Nejúspěšnější světadíl se dostal na okraj pádu,“ konstatoval. Maďaři podle jeho slov po zkušenostech z minulosti už nechtějí patřit do žádné říše. „Z Bruselu se kdysi řídily kolonie. My jsme nebyly kolonií, ani kolonizátory. Nikomu jsme nevzali zemi, proto teď nedáme jinému tu svoji,“ řekl Orbán.

Nechtěli ochránit Evropu

Předseda maďarské vlády řekl, že v Bruselu jsou dnes u moci ti, kteří místo společenství svobodných národů chtějí vytvořit evropskou říši.

„Takovou evropskou říši, kterou nebudou řídit lídři zvolení národy, ale bruselští byrokraté. Příznivci evropské říše jsou už v četných evropských zemích u moci. Takže už víme, jaký bude ten krásný nový svět, pokud to záleží na nich. Objevují se zde lidé přicházející z jiných částí světa a z jiných kultur. Ještě za našeho života formují evropská velkoměsta k obrazu svému a pomalu, ale jistě tlačí původní obyvatele Evropy do menšinové pozice. Teror se v těchto městech stává součástí života. Ti, kteří z Evropské unie chtějí vytvořit evropskou říši, jsou bez výjimky na straně přistěhovalců. Od všech evropských národů očekávají, že se změní v multikulturní společenství,“ řekl.

Orbán vyslovil přesvědčení, že evropští lídři schválně nevyužili svou obrovskou vojenskou a policejní sílu a vědomě neochránili Evropu před masou migrantů. „Když jsme toho byli schopni my, mohli tak učinit i oni. Nechyběla schopnost, ale vůle,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám