Hlavní obsah

Popularita vládní koalice v Německu klesá, strmě rostou Zelení

Pokud by se v Německu konaly nyní parlamentní volby, zažije tamější politická scéna velké zemětřesení. Volby by podle aktuálního průzkumu televize ARD sice vyhrála konzervativní unie CDU/CSU se ziskem 25 procent, ovšem na paty jí šlapou Zelení. Ti by se ziskem 19 procent obsadili druhé místo v pomyslném žebříčku.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Volební průzkum v Německu

Článek

Bronzová příčka by patřila protiimigrantské straně Alternativa pro Německo (AfD). Ta se drží v průzkumu ARD na 16 procentech, v loňských volbách se dostala do parlamentu s 12,5 procenta.

Ekologičtí Zelení zažívají návrat na politické výsluní a raketový nárůst obliby. V září 2017 se dostali do Spolkového sněmu se ziskem 8,9 procenta jako poslední z šesti úspěšných stran. Nyní jsou ve dvou aktuálních průzkumech televizí ZDF a ARD druhým nejsilnějším politickým subjektem. Popularita Zelených je podle televize ARD nejvyšší od září 2011.

Naopak obliba CDU/CSU jde dolů. V loňských parlamentních volbách získalo uskupení 32,9 procenta hlasů, nyní by to bylo jen 25 procent. Vyhlídky na změnu se nerýsují, což naznačily nedávné volby v Bavorsku, kde CSU sice vyhrála, ale s nejhorším výsledkem za 70 let. [celá zpráva] Volební výprask se očekává také v případě CDU v zemských volbách ve spolkové zemi Hesensko.

Dobře si nevede ani sociální demokracie (SPD). V aktuálním průzkumu jí televize ARD přisoudila 14procentní výsledek. Proti loňským výsledkům v parlamentních volbách je to propad o více než šest procent. Do německého parlamentu se strana dostala se ziskem 20,5 procenta.

Svobodným demokratům (FDP) přisoudil průzkum ARD 11 procent a devět procent straně Linke (Levice).

Podobné výsledky u ZDF

Podobně dopadl průzkum veřejnoprávní televize ZDF. Zeleným by její průzkum přisoudil 20 procent a unii CDU/CSU 27 procent. Sociální demokracie by dostala podle veřejnoprávní televize také 14 procent hlasů.

Televize poznamenala, že aktuální výsledek vládní koalice je dosud nejhorší, jaký v průzkumu získala.

Alternativě pro Německo (AfD) televize ZDF přisoudila 16 procent, FDP by skončila s osmi procenty a Levice s 10 procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám