Hlavní obsah

Nemocný Kaczyňski neodpočívá. Z jihu Polska bude nové Bavorsko, slibuje

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaroslaw Kaczyňski (69), nejvlivnější polský politik a lídr vládního Práva a spravedlnosti (PiS), to nemá snadné. Jeho zdravotní problémy s pravým kolenem jsou tak velké, že už půl roku se neukázal v Sejmu, jehož je poslancem. I když zůstává oficiálně v pracovní neschopnosti a čeká ho opakovaně odkládaná těžká operace, obavy před tím, jak dopadnou kandidáti PiS v nedělních komunálních volbách, ho nutí pracovat na plné obrátky.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Nejvlivnější polský politik Jaroslaw Kaczynski

Článek

Na jihu země slibuje, že pokud PiS vyhraje místní volby, vybuduje nové bohaté Bavorsko, ba dokonce že Polsko v dohledné době v životní úrovni předběhne i Německo.

Vzápětí na severu slavnostně zahajuje stavbu plavebního kanálu přes Viselskou kosu. Téměř 1,3 kilometru dlouhý kanál by měl lodím plovoucím z přístavu Elblag zkrátit cestu do Baltu o 90 kilometrů, přičemž by se vyhnuly plavbě přes ruské vody.

Nové oprášení starých plánů 

Plán výstavby kanálu mezi Viselským zálivem a Baltským mořem přitom vůbec není nový. Jako první ho navrhl král Štěpán Báthory, který vládl Polsku v letech 1575–1586.

Po druhé světové válce přišel s dalším projektem překopání Viselské kosy architekt Eugeniusz Kwiatkowski. Naposledy se chystala kanál stavět v roce 2006 i vláda PiS, v jejímž čele tehdy stal Jaroslaw Kaczyňski, po návratu k moci v roce 2015 se k tomuto záměru vrátila.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Hlasování v polském Sejmu, uprostřed první řady předseda vládní strany PiS Jaroslaw Kaczynski

Vládní PiS zatloukáním kolíků vyznačujících kanál v Katach Rybackých slavnostně oznámilo start investic v hodnotě 880 miliónů zlotých (5,5 mld. Kč) v rámci předvolební kampaně. „Problém spočívá v tom, že i když je už tři roky u moci, stále nemá v rukou potřebná povolení, takže jde o protiprávní krok,“ upozornil portál Natemat.pl.

Ideologická investice PiS

Zároveň připomněl, že vůbec nejde o investici potřebnou pro Polsko, ale o ideologickou investici PiS. Polsko má od roku 2009 s Ruskem platnou smlouvu o volném využívání průplavu u Kaliningradu a žádné problémy se neobjevují, informovalo Radio Gdaňsk.

Ekonomičtí experti připomínají, že přístav Elblag z hlediska přeloženého zboží (350 tisíc tun ročně) není tak významný, aby byly na jeho přímé spojení s Baltem vynaloženy tak obrovské prostředky. Navíc když nedaleko – v trojměstí Gdaňsk-Gdyně-Sopoty – se nachází velkokapacitní přístav.

Ještě větší výhrady mají ekologové, kteří upozorňují, že stavba nepotřebného kanálu by nenávratně narušila tamní unikátní prostředí, a navíc by hrubě porušila platné směrnice EU týkající se této oblasti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám