Hlavní obsah

Ukrajina vyhostila maďarského konzula, protože rozdával maďarské pasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinské úřady vyhostily ze země maďarského konzula, který v Zakarpatské oblasti rozdával ukrajinským Maďarům maďarské pasy. Na odjezd ze země má 72 hodin, oznámilo ve čtvrtek v prohlášení ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí. Budapešť v reakci na opatření vyhostila ukrajinského konzula.

Foto: Profimedia.cz

Město Berehove. Ilustrační foto

Článek

Konzul maďarské pasy vydával ve městě Berehove (Beregszász), které Maďaři ze Zakarpatské oblasti považují za své centrum. V regionu žije zhruba 150 tisíc Maďarů. Jejich předáci si tam stěžují na jazykovou a kulturní diskriminaci ze strany ukrajinských úřadů.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí v prohlášení napsalo, že „doufá, že se maďarská strana v budoucnu zdrží nepřátelských kroků vůči Ukrajině a že její zástupci nebudou porušovat ukrajinskou legislativu“.

Maďarsko už v roce 2011 umožnilo svým krajanům v cizině získat občanství, aniž mají v zemi trvalý pobyt. Podle maďarské diplomacie je tato praxe v souladu s maďarskými zákony a normami mezinárodního práva. Ukrajinské zákony ale dvojí občanství nepřipouštějí.

Maďarsko už dříve varovalo, že pokud Kyjev berehovského konzula vyhostí, odpoví Budapešť vypovězením ukrajinského konzula v Maďarsku.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjartó si ve čtvrtek předvolal ukrajinskou velvyslankyni, které oznámil, že ukrajinský konzul musí opustit Maďarsko rovněž do 72 hodin. Později řekl, že Ukrajina nadále vyostřuje konflikt s Maďarskem. Jméno diplomatického činitele, kterého Budapešť vypověděla, ministr nesdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám