Hlavní obsah

Nobelovu cenu za chemii dostali dva vědci a jedna vědkyně za výzkum enzymů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Nobelovu cenu za chemii dostali letos ve středu tři vědci. Cena byla opět rozdělena. Za vývoj enzymů ji dostala Američanka Frances H. Arnoldová a za zkoumání peptidů a jejich produkci pomocí bakteriofágů Američan George P. Smith a Brit Gregory P. Winter.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Laureáti Nobelovy ceny za chemii pro rok 2018: Frances H. Arnoldová, George P. Smith a Gregory P. Winter.

Článek

Podle výboru ji vědci dostali za „revoluční využití evoluce“, když „uplatnili Darwinovy principy ve zkumavkách“ a používali princip náhody.

„Použili evoluční principy a stejné principy, tedy genetické změny a výběru, použili, aby vyvinuli proteiny, které řeší lidské potíže,“ dodal výbor k pracím trojice.

Arnoldová jako první provedla řízenou evoluci enzymů, kdy proteiny vyvolaly chemickou reakci. Vyvinula mnoho enzymů uplatněných v lékařství i u biopaliv, které umožňují nahradit fosilní paliva.

Smith vyvinul metodu, jak získávat nové proteiny za pomoci fágů, kteří napadají bakterie. Winter tuto metodu použil k výrobě nových léků, kdy bakteriofágy produkují protilátky proti jedům a látky, které umí potlačit autoimunitní reakci a léčit metastáze u rakoviny.

Foto: Heikki Saukkomaa, ČTK/AP

Nová nositelka Nobelovy ceny za chemii Frances Arnoldová

Arnoldová první řízenou evoluci enzymů uskutečnila v roce 1993.

Prvním lékem vytvořeným na základě proteinu, který vytvořil bakteriofág, je Adalimumab z roku 2002, který se používá při léčbě lupénky a artritidy.

Loni Nobelovu cenu za chemii získali Švýcar Jacques Dubochet, Američan Joachim Frank a Brit Richard Henderson za rozvoj pokročilé elektronové mikroskopie použité při poznávání struktur biomolekul ve 3D. [celá zpráva]

Letošní Nobelovu cenu za fyziku získali v úterý Američan Arthur Ashkin, Francouz Gérard Mourou a Kanaďanka Donna Stricklandová za „převratné objevy v oboru laserové fyziky“, když vyvinuli nástroje využívající světlo a vysoce výkonné lasery emitující krátké pulzy. [celá zpráva]

V pondělí dostali Nobelovu cenu za lékařství Američan James Allison a Japonec Tasuku Hondžo za výzkum, jak imunitní systém těla pomáhá bojovat s rakovinou. [celá zpráva]

Prestižní ocenění je spojeno s finanční odměnou ve výši devět miliónů švédských korun (22,4 miliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám