Hlavní obsah

Nobelovu cenu za lékařství dostali Američan a Japonec za léčbu rakoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získali Američan James P. Allison a Japonec Tasuku Hondžó za vývoj speciální imunologické léčby rakoviny. Jména v pondělí oznámil stockholmský Karolinský institut. Prestižní ocenění je dotované finanční částkou devět miliónů švédských korun (22,4 miliónu Kč).

Foto: Fredrik Sandberg, ČTK/AP

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství dostali 1. října Američan James P. Allison a Japonec Tasuku Hondžó.

Článek

Výzkum japonského a amerického odborníka využívá schopnosti imunitního systému napadat rakovinné buňky.

Nobelova nadace ve svém zdůvodnění na Twitteru uvedla, že výzkum oceněné dvojice vědců představuje přelomový bod v boji proti rakovině. Americký vědec Allison zkoumal bílkovinu, která funguje jako brzda regulující funkci imunitního systému: „Odhalil potenciál uvolnění této brzdy a vypuštění našich imunitních buněk s cílem napadání nádorů. Tento koncept pak rozvinul v nový přístup k léčbě pacientů.”

Japonec Hondžó podle Nobelovy nadace „objevil jinou bílkovinu na povrchu imunitních buněk a zjistil, že také funguje jako brzda, ale s odlišným mechanismem”. „Léčba založená na jeho objevu se ukázala být velmi efektivní v boji proti rakovině," dodala nadace.

Vizitky letošních laureátů Nobelovy ceny za lékařství:
James P. Allison (70)
Americký imunolog Allison se zabývá novými léčebnými metodami u nejsmrtelnějších druhů rakoviny, převážně v oblasti imunoterapie, při níž se vyvolá imunitní odpověď organismu na nádorové buňky.
Narodil se 7. srpna 1948 ve městě Alie v Texasu. V roce 1969 nejprve absolvoval bakalářské studium mikrobiologie a v roce 1973 získal doktorát z biologie na Texaské univerzitě v Austinu.
V roce 1985 byl jmenován profesorem imunologie a ředitelem Laboratoře pro výzkum rakoviny na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Poté vystřídal řadu vědeckých pracovišť a od roku 2012 pracuje v Andersonově centru pro výzkum rakoviny při Texaské univerzitě v Austinu, kde je výkonným ředitelem pro výzkum imunoterapie.
Je členem řady prestižních vědeckých institucí a nositelem řady cen.
Allison je ženatý s kolegyní z Andersonova centra, která je o 22 let mladší a která se narodila v Guyaně. Jeho matka i bratr zemřeli na rakovinu.
Ve volném čase hraje tento Texasan na harmoniku a kytaru v několika kapelách.
Tasuku Hondžó (76)
Japonský imunolog, specializuje se na molekulární imunologii. Narodil se 27. ledna 1942 v Kjótu, od roku 1960 studoval medicínu na Kjótské univerzitě, v roce 1975 tam získal doktorát.
Zahraniční zkušenosti sbíral v letech 1971-1974 na stáži v embryologickém oddělení Výzkumného ústavu Carnegie a také v Národním ústavu pro zdraví dětí a rozvoj jedince, jež oba spadají pod Národní výzkumný ústav zdraví (NIH) ve Washingtonu, který je nejprestižnější institucí svého druhu v USA.
Po studiích v USA byl Hondžó v letech 1974-1979 odborným asistentem na lékařské fakultě Tokijské univerzity, potom do roku 1984 působil jako profesor a vedoucí oddělení genetiky na lékařské fakultě Univerzity v Ósace.
Poté se vrátil na Kjótskou univerzitu a v roce 2017 se stal hlavním profesorem a zástupcem generálního ředitele Ústavu pro pokročilá studia Kjótské univerzity (KUIAS). Je držitelem četných ocenění, v letech 1990-2000 byl předsedou Japonské imunologické společnosti.

Společnost Clarivate Analytics, která předpovídá laureáty Nobelovy ceny na základě významného dopadu citací na výzkum, měla tři favority.

Šlo o japonského experta na bioinformatiku Minorua Kanehisu, jenž vytvořil Kjótskou encyklopedii genů a genomů (KEGG), amerického neurologa Solomona Snydera, který identifikoval receptory látek nazývaných neurotransmitery, a italského molekulárního biologa Napoleone Ferraru, objevitele vaskulárního endoteliálního růstového faktoru.

Jak již nyní víme, vítězové byli vybráni jiní.

Od roku 1901 bylo uděleno dohromady 108 Nobelových cen za fyziologii a lékařství. Ve 39 případech se z ocenění radoval jediný vědec. Většinou se však o cenu musely podělit dvojice (32krát) nebo trojice (37krát) vědců.

Loni cenu obdržela trojice Američanů Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young, konkrétně za výzkum v oblasti chronobiologie.

Cena za literaturu letos nebude

Vyhlášením ceny za lékařství započal týden, během kterého bude rovněž oznámena v úterý cena za fyziku, ve středu cena za chemii a v pátek za mír. Příští pondělí se svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii.

Nobelova cena za literaturu letos ohlášena nebude, a to kvůli skandálu, který otřásl Švédskou akademií, jež cenu uděluje. Francouz Jean-Claude Arnault spjatý s akademií byl v pondělí za znásilnění odsouzen k dvouletému trestu vězení. [celá zpráva]

Ceny budou jako každý rok předány v den výročí smrti Alfreda Nobela 10. prosince – cena za mír v Oslu a zbývající ve Stockholmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám