Hlavní obsah

Ženu z Komárna obvinili v kauze vraždy novináře Kuciaka

Právo, Ivan Vilček

V případě únorové vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové obvinil vyšetřovatel 44letou ženu z Komárna. Tvrdí to televize Markíza s odvoláním se na zdroje z prostředí policie.

Foto: Policie SR

Zásah slovenské policie ve městě Kolárovo .

Článek

Žena byla zadržena při páteční razii speciální jednotky slovenské policie Lynx Commando v Komárně. Místní podnikatelka mluví dobře italsky a v minulosti měla tlumočit kontroverznímu podnikateli Mariánu Kočnerovi. Ten má být také kmotrem jejího dítěte. Kočner měl loni po telefonu vyhrožovat Kuciakovi tím, že za zveřejněné články si „posvítí na jeho rodinu“.

Stejné policejní komando zadrželo ve čtvrtek v souvislosti s vraždou Kuciaka a jeho snoubenky osm lidí ve městě Kolárovo. V pátek bylo pět osob propuštěno a tři muži byli obviněni z úkladné vraždy. Prokurátor podal návrh na jejich vazební stíhání.

Slovenská média už publikovala jména tří obviněných. Má se jednat o bývalého policistu Tomáše Szabóa, jeho bratrance a bývalého vojáka Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa.

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

Hlavním obviněným z dvojnásobné vraždy má být Szabó. Měl absolvovat výcvik v Evropské bezpečnostní agentuře a sloužil jako bezpečnostní stráž na lodi. Podle televize Joj byl v hledáčku policie také v souvislosti s brutální vraždou 40letého podnikatele, kterého zastřelili v prosinci 2016 ve městě Kolárovo.

Kuciaka a Kušnírovou zastřelili letos 21. února v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Kušnírová byla zastřelena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Střelec použil pistoli ráže devět milimetrů.

Kuciak psal o působení kalábrijské mafie na východním Slovensku a jejím napojení na nejvyšší vládní kruhy. Podle informací serveru hnonline.sk byla jedním z možných motivů vraždy činnost drogové mafie, které se Kuciak věnoval ve svých článcích.

Vražda vyvolala masové protesty po celém Slovensku. Odstoupil ministr vnitra Robert Kaliňák i premiér Robert Fico (oba Směr), což znamenalo pád celé vlády. Nastoupila nová vláda premiéra Petra Pellegriniho (Směr).

Reklama

Výběr článků

Načítám