Hlavní obsah

Ženy nemají penisy, napsal britský student. Přišel o místo v novinách i akademickém spolku

– Durham

Student elitní britské Durhamské univerzity Angelos Sofocleous byl odvolán z pozice zástupce šéfredaktora univerzitních novin, protože na Twitteru sdílel článek s prohlášením, že ženy nemají penisy. Konstatování, že ženy fyzicky nedisponují mužským pohlavním údem, bylo kritiky označeno za nepřípustně transfobní.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Aktivistky z komunity LGBT. Ilustrační foto

Článek

„Je zločin říct, že ženy nemají penisy? Retweetujte, pokud souhlasíte,“ napsal Sofocleous. A vyvolal tím bouři rozhořčených reakcí.

Aktivisté z takzvané LGBT komunity příspěvek čtyřiadvacetiletého postgraduálního studenta psychologie a filozofie podle serveru The Daily Mail označili za „transfobní sra.ku“. Vyhazov ze studentského periodika „Critique“ následoval tři dny poté, co Sofocleous skutečnost o absenci pohlavního údu u příslušnic něžného pohlaví na Twitteru zmínil.

Konstatování, že se dámy nerodí s penisy, navíc student doplnil výzvou, aby lidé jeho tweet šířili dál, pokud sdílejí stejný názor na rozdílnost ženského a pánského pohlavního ústrojí. Kromě místa v univerzitním periodiku stálo Sofocleouse toto „odvážné“ prohlášení také pozici voleného prezidenta národní studentské unie svobodného projevu Humanist Students.

Bývalý šéf LGBT sekce Humanistů Christopher Ward reagoval prohlášením, že je prohlášení o penisech fakticky nepravdivé a nezaslouží si další debatu. „Jako bývalý předseda LGBT Humanists UK jsem se setkal s odporem k trans lidem a trans tématům. Byla to skvrna na jinak skvělé organizaci. A teď tady nový prezident Humanistů retweetuje takovou transfobní sra.ku,“ napsal Ward.

Sofocleous se ale brání. „Mohu se mýlit a ženy mohou přeci jen mít penisy, ale myslím, že to tak není. To, co jsem prohlásil, je biologický fakt. Dospěli jsme do podivné doby, kdy jsou lidé vyhazováni za konstatování skutečnosti. I kdyby to byl jen názor, lidé by neměli být vyhazováni za to, že ho řeknou. Namísto umlčování lidí bychom měli vést zdravou diskusi,” řekl student v rozhovoru pro Chronicle Live.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám