Hlavní obsah

Svědek v případě vraždy novináře Kuciaka prý odešel do České republiky

Právo, ivi

Důležitý svědek v případě vraždy sedmadvacetiletého slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, jehož podobu nedávno zveřejnil prokurátor, zřejmě odešel do Česka. Podle deníku Nový čas to polici oznámil občan obce Veľká Mača, kde k vraždě došlo. Ten poznal svého bývalého kolegu Miroslava Č.

Foto: Úřad speciální prokuratury

Hledaná osoba, která může mít informace o vraždě Jána Kuciaka

Článek

Občan se proto rozhodl vypovídat na polici. Výpověď trvala čtyři hodiny.

„Muže na obrázku jsem okamžitě poznal. Jmenuje se Miroslav Č. a pochází z Popradu,“ řekl policii. Poznali se v létě, když pracovali společně jako zedníci na stavbě v Trnavě.

Oba v té době bydleli v obci Veľká Mača, kde došlo k vraždě, poznamenal Nový čas.

Podle svědka bydlel Miroslav v podnájmu s manželkou, dítětem a matkou. „Já přišel z vězení, teď jsou to dva měsíce. Dělali jsme spolu dva týdny v srpnu on pak koncem měsíce utekl z práce. V září už nechodil do práce vůbec a pak odešel do Česka,“ řekl Marek.

Prý se chlubil zápasy v kleci

Miroslav se kolegům v práci pochlubil, že má za sebou zápasy v kleci a že dělal bojová umění. Mezi kolegy se měl dokonce zmínit, že zná rodinu Vadalových, Italů podnikajících na východním Slovensku, o nichž psal Kuciak ve svém posledním nedokončením článku.

Kriminalisté odvezli svědka do obce, kde se vražda stala, kde jim přibližně ukázal, kde Miroslav Č. bydlel. Přesně to nevěděl. Sousedé listu potvrdili, že Miroslav odjel před dvěma týdny do Ostravy i s rodinou. V České republice měl bydlet i jeho otec.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Kuciak a jeho snoubenka byli zavražděni 21. února 2018 ve svém domě. Vražda vyvolala masové protesty po celém Slovensku. Odstoupil ministr vnitra Robert Kaliňák i premiér Robert Fico (oba Směr-sociální demokracie), což znamenalo pád celé vlády. Nastoupila nová vláda premiéra Petra Pellegriniho (Směr-sociální demokracie).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám