Hlavní obsah

Maďarská vláda pustila na území EU ruské agenty, tvrdí opozice

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Opoziční Demokratická koalice (DK) expremiéra Ference Gyurcsánye tvrdí, že za pomoci státních přistěhovaleckých dluhopisů se na území Maďarska dostali ruští agenti i členové ruského podsvětí.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Maďarský expremiér Ferenc Gyurcsány

Článek

„Státní přistěhovalecké dluhopisy tak znamenají riziko pro celou Evropskou unii,“ řekl podle televize ATV mluvčí této opoziční strany Zsolt Gréczy.

Na základě zakoupení státních přistěhovaleckých dluhopisů získají občané nečlenských zemí Evropské unie povolení k pobytu na území Maďarska, tudíž se mohou pohybovat po celém území unie. DK se chce v této záležitosti obrátit na Evropskou komisi. „Státní přistěhovalecké dluhopisy kupují také teroristé, zločinci a agenti tajných služeb, který se pak mohou volně pohybovat po území celé Evropské unie,“ tvrdí opoziční strana.

Opozice se při tomto tvrzení odvolává na společné pátrání maďarských investigativních serverů Direkt36.hu, 444.hu a ruského deníku Novaja Gazeta.

Novináři zjistili, že ke zmíněným dluhopisům se měli dostat také ruští politici a šéfové ruských státních podniků, kteří jsou na unijním sankčním seznamu. „S maďarským úřadem pro přistěhovalectví a uprchlíky měl navázat kontakt dokonce i příbuzný šéfa ruských tajných služeb, ruský podnikatel spojovaný s organizovaným zločinem a další,“ tvrdí server 444.hu.

Program státních přistěhovaleckých dluhopisů odstartoval v Maďarsku v roce 2012. Pokud je někdo zakoupil minimálně v hodnotě 250 až 300 tisíc eur (6,4 až 7,6 miliónu korun) získal povolení k pobytu na území Maďarska. Program byl pozastaven v roce 2017, ale do té doby bylo vydáno asi 20 tisíc povolení k pobytu. V převážné většině se jednalo o občany Číny, ale bylo mezi nimi také několik stovek občanů Ruské federace.

Zakoupením státních přistěhovaleckých dluhopisů měl dostat povolení k pobytu v Maďarsku i jeden poslanec ruské Dumy s celou rodinou. Ten nyní tvrdí, že v té době ještě nebyl členem Dumy a po zvolení se maďarského občanství vzdal.

Mezi občany Ruské federace, kteří si údajně zakoupili maďarské státní přistěhovalecké dluhopisy měl být i syn šéfa ruské zahraniční rozvědky Sergeje Naryškina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám