Hlavní obsah

Švédové volí parlament, hlavním tématem je migrace

– Stockholm

Švédové v neděli rozhodnou o novém složení parlamentu. Volby ovládlo téma migrace a k historickému úspěchu směřuje nacionalistická strana Švédští demokraté, byť její celkové vítězství se neočekává. Volební místnosti se otevírají v 08:00, první odhady výsledků se pak očekávají po jejich uzavření ve 20:00.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Vůdce Švédských demokratů Jimmie Akesson

Článek

Migrace je v centru zájmu švédské společnosti od roku 2015, kdy v 9,5miliónovém Švédsku požádalo o azyl zhruba 163 000 lidí. To bylo v Evropě nejvíce v poměru na jednoho obyvatele.

Protiimigračním Švédským demokratům by podle průzkumů mohla dát hlas asi pětina voličů.

Vítězem klání se pravděpodobně stanou opět sociální demokraté, kteří v zemi vyhráli prakticky všechny volby za posledních 100 let. Letos ale Švédská sociálnědemokratická dělnická strana zřejmě dosáhne vůbec nejhoršího výsledku, v průzkumech veřejného mínění se její podpora pohybuje kolem 24 procent. Na třetím místě by měla skončit konzervativní Umírněná koaliční strana, která získává kolem 18 procent hlasů.

Všechny hlavní politické strany před volbami jasně řekly, že se Švédskými demokraty nebudou spolupracovat. Pokud ale tuto stranu podpoří kolem 20 procent voličů, nedokáže středolevý ani středopravý blok vytvořit většinovou vládu. V takovém případě se dají očekávat vleklá povolební vyjednávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám