Hlavní obsah

Útočník s nožem z Amsterdamu: Nedovolím ponižovat islám

DPA, vpl
Amsterdam

Džavíd S. (19), afghánský žadatel o azyl, kterého zadrželi minulý týden v Amsterdamu po útoku nožem na dvojici amerických turistů, je přesvědčený o tom, že v Nizozemsku dochází k urážení islámu. Sdělila to v úterý podle serveru DutchNews.nl. nizozemská vrchní prokuratura s tím, že motiv mužova jednání považuje za teroristický.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběr ze zásahu policistů na nádraží v Amsterdamu, kde 19letý žadatel o azyl z Afghánistánu pobodal dva Američany.

Článek

Afghánec s trvalým pobytem v Německu čelí obvinění z nevyprovokovaného útoku na dva 38leté turisty z USA, které pobodal poté, kdy vystoupili z vlaku na hlavním nádraží v Amsterdamu. Američany si však podle žalobců nevybral kvůli jejich státní příslušnosti, protože o ní ani nevěděl, a jeho rozhořčení se týkalo Nizozemska.

„Domnívá se, že v Nizozemsku je opakovaně urážen prorok Mohamed, korán, islám a Alláh. Zopakoval, že něco takového už nepřipustí,“ potvrdili vyšetřovatelé.

Zmínil i Wilderse

Dodali, že mladík uvedl i jméno Geerta Wilderse (54), nizozemského krajně pravicového politika známého ostrou protimuslimskou rétorikou.

Wilders minulý týden zrušil plánovanou soutěž ve tvorbě karikatur proroka Mohameda kvůli obavám z pomsty radikálních muslimů.

„Z dosavadních vyjádření obviněného, kterého při pokusu o útěk postřelili policisté, je jasné, že měl teroristický motiv a přicestoval za tímto účelem do Nizozemska. Máme za to, že jde o tzv. osamělého vlka,“ potvrdili návladní.

Německé úřady potvrdily, že Afghánce, jenž žije na západě Spolkové republiky, vedou jako uchazeče o azyl a dosud ho nepovažovaly za bezpečnostní hrozbu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám