Hlavní obsah

Bilance v Saské Kamenici: 9500 protestujících, 1800 policistů a devět zraněných

– Saská Kamenice
Novinky, Pavel Jaňurek, Saská Kamenice

V ulicích Saské Kamenici demonstrovalo v sobotu 9500 lidí. Bezpečnost zajišťovalo 1800 policistů. Zraněno bylo devět lidí a bylo zaznamenáno nejméně 25 trestných činů týkajících se majetkové újmy, ublížení na zdraví, kladení odporu policistům a používání symbolů zakázaných organizací, uvedla německá policie.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

zákrok německého policisty

Článek

Sobotní demonstrace byla zatím nejmasovější a také měla největší potenciál změnit se na pouliční šarvátky. Tomu zabránilo pouze masivní nasazení policistů. Saské muže zákona posílili policisté z Bádensko-Württemberska, Bavorska, Brandenburku, Brém, Hesenska, Meklenburska-Předního Pomořanska, Dolního Saska, Porýní-Falce a Saska-Anhaltska.

BEZ KOMENTÁŘE: Při protestech v Saské Kamenici musela zasahovat policieVideo: Novinky

„Nešlo přehlédnout skupinky maskovaných mladých mužů, kteří cíleně vyhledávali konflikty, nebo je sami vyvolávali. Byli v obou táborech, tedy jak u levicově zaměřených aktivistů, tak na straně pravičáků,“ potvrdil redaktor Novinek, který byl přítomen na protestech v Saské Kamenici.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Saské KameniciVideo: Novinky

Připravena byla vodní děla, obrněné vozy, situaci monitoroval vrtulník a policistům pomáhal zvládnout šarvátky také oddíl jízdní policie.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

V ulicích Saské Kamenice bylo téměř deset tisíc lidí.

Čtvrtmiliónové město zažívá demonstrace od uplynulé neděle, kdy zde byl během městského festivalu zavražděn pětatřicetiletý Daniel H. Podezřelými z tohoto činu jsou dva muži z Iráku a Sýrie. Některé z následných protestů doprovázely násilnosti a útoky pravicových extremistů na přistěhovalce a exoticky vypadající osoby. Tyto akce v Německu vyvolaly pobouření.

Foto: Martin Weiser, ČTK

Sobotní demonstrace se zvrhly v potyčky s policií.

Sobotní sérii manifestací zahájil dopoledne mírový pochod, kterého se zúčastnilo pár desítek lidí. Hlavní akce se konaly odpoledne. Na protest proti krajní pravici nazvaný Srdce místo štvaní přišlo 2500 až 4000 lidí a také několik německých politiků, kteří zdůrazňovali, že Saská Kamenice musí dát jasně najevo svůj odpor proti krajní pravici.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Transparent, na němž je zobrazeno gesto kancléřky Angely Merkelové a její ruce potřísněné krví s tím, že za současnou situaci v Saské Kamenici nese odpovědnost.

Souběžně se u pár stovek metrů vzdáleného památníku Karla Marxe uskutečnila manifestace pravicového hnutí Pro Chemnitz, na níž asi 1500 přítomných opakovaně skandovalo hesla jako My jsme národ nebo Merkelová musí pryč. Většina zúčastněných se po jejím skončení zapojila do průvodu, který organizovala strana Alternativa pro Německo (AfD) spolu s protiimigračním hnutím Pegida.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Někteří účastníci protestu nesou velké portréty lidí - obětí násilí. Je mezi nimi i portrét Daniela H., který byl minulou neděli ubodán v Saské Kamenici.

Tichým pochodem chtělo 4500 až 6000 účastníků této akce uctít památku „obětí multikulturalizace“. Kolem 18:30 je ovšem policisté zastavili zastavila policie a protest vzápětí skončil kvůli překročení nahlášené délky a kvůli bezpečnosti.

V tu chvíli se situace vyhrotila. Někteří účastníci se odmítli rozejít a vypukly bitky. „Skupinky levicově zaměřených aktivistů, kteří se maskovali kuklami a šálami se snažili v postranních uličkách mimo hlavní místa ohlášených akcí vyprovokovat šarvátky. Odpověď z řad pravicových demonstrantů na sebe nenechala nikdy dlouho čekat, a tak po sobě obě znesvářené strany házely skleněné láhve, židle, nebo kameny,“ popisoval situaci reportér Novinek.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Situaci pomáhá zvládnout oddíl jízdní policie

Za domy poblíž pomníku Karla Marxe, se levicovým extremistům podařilo odchytit jednoho demonstranta z řad pravice, kterého napadli. Následoval výpad asi třiceti pravicových radikálů, kteří se vydali útočníky pronásledovat. Převraceli při tom popelnice, házeli skleněné láhve na zaparkovaná policejní auta.

Bylo na první pohled zřejmé, že zhruba deseti až třicetičlenné skupinky radikálů vede vždy jeden z nich. Ten určoval směr, kterým se daná skupinka vydá a také to, zda bude někdo fyzicky napaden. Skupinka se po každé takové akci opět vmísila do davu a čekala na další příležitost.

Další akce se ve městě uskuteční v pondělí. Bude jí koncert proti extremismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám