Hlavní obsah

Domy pod zříceným mostem v Janově zbourají, torzo strhnou

– Janov

Více než tři stovky rodin, které bydlely v ulici pod částečně zříceným mostem v Janově, přijdou o domov. Jeden z pilířů zbytku mostu Morandi se totiž naklání, hrozí dalším zhroucením, a stavba tak bude muset být stržena. Stejně tak i domy pod 45 metrů vysokým dálničním mostem.

Živě: V Janově pokračují záchranné práce u zříceného mostuVideo: AP

 
Článek

„Hrozí, že se zbytek mostu každou chvílí zřítí,“ napsal deník La Repubblica. Před možností pádu varovali hasiči už v úterý, uvedla agentura ANSA. [celá zpráva]

Domy stojí pod mostem, mostní pilíř vede přímo před okny jednoho z nich a stojí na předzahrádce domu. Kromě obytných domů vede pod mostem železnice a je tam několik areálů firem.

Foto: Nicola Marfisi, ČTK/AP

Domy pod torzem mostu budou strženy

Lidé, kteří bydleli v ulici pod zříceným mostem, ale přijdou o střechu nad hlavou tak jako tak. Město však slíbilo, že se o ně postará. Ulice jsou nyní liduprázdné, zůstala tam jen zaparkovaná auta.

„Domy pod mostem nepůjde zachovat, protože (most) bude patrně stržen,” připustil janovský starosta Marco Bussi. „O evakuované se staráme, je to naše priorita. Dostanou nové bydlení. Bylo evakuováno 311 rodin,” doplnil starosta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zřícený most v Janově

Animace pádu mostu v JanověVideo: Reuters/Novinky

Pád dálničního mostu v Janově na severu Itálie si vyžádal nejméně 42 mrtvých. Z výšky 45 metrů spadlo 35 osobních aut a několik kamiónů.

Foto: Nicola Marfisi, ČTK/AP

Most vede jen několik metrů nad domy.

Vedení společnosti Autostrade per l´Italia, která provozuje dálniční most, ve středu odmítlo rezignovat tak, jak to požadoval ministr dopravy Danilo Toninelli. Vláda chce také společnosti odebrat koncesi ke správě dálnice, jejíž součástí je i dotčený most, a vymáhat finanční postih. Firma by mohla zaplatit až 150 miliónů eur (3,9 miliardy Kč).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Domy pod torzem mostu budou strženy Video: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám